Ont­haal­moe­der uit Lan­ge­mark sluit defi­ni­tief na inci­dent, ouders schrij­ven open brief: Kin­der­be­ge­leid­ster in hart en nieren”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De onthaalmoeder uit Langemark die haar vergunning kwijt is nadat een kindje er een ernstig letsel opliep, sluit definitief de deuren.

De ouders komen in een open brief voor haar op. Eind mei is in kinderopvang Kiekeboe in Langemark een incident gebeurd waarbij een kindje een ernstig letsel opliep. Daarop heeft Kind en Gezin beslist om de crèche voorlopig voor drie maanden te sluiten.

"Als een blok achter haar"

Enkele ouders van de opgevangen kindjes betuigen hun medeleven in een open brief naar Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits en het agentschap Opgroeien: "Het is een kinderbegeleidster in hart en nieren, met een groot hart voor de kinderen. Sinds het incident gaat ook zij door een heel zware periode", klinkt het in de brief.

"Na het ongeval heeft de begeleidster alle ouders persoonlijk op de hoogte gebracht, dat siert haar", gaan de ouders verder. "Als teken van vertrouwen bleven we ook de volgende dagen onze kinderen naar de opvang brengen. Als ouders staan we als een blok achter haar."

Geen beloofde hulp

De ouders van een twintigtal kinderen moesten op zoek naar een alternatief. De gemeente Langemark beloofde om daarin te helpen. Maar die hulp blijkt er nog niet te zijn. De gemeente reageert: "Zelf alle ouders contacteren konden we niet, want deze gegevens kregen we door privacy-overwegingen niet. We onderzochten de mogelijkheid om zelf crisisopvang te organiseren, maar dit kon niet omdat je daar erkenning voor nodig hebt van Kind & Gezin."

"Als we bellen naar Kind en Gezin zeggen ze dat zij ons niet kunnen helpen om opvang te zoeken voor onze kinderen. Waar kunnen we terecht? We staan met onze rug tegen de muur en voelen ons in de steek gelaten. De beloofde hulp van de gemeente bleef jammer genoeg ook uit."

Opvang definitief dicht

De opvang moet volgens het agentschap tijdelijk dicht tot onderzoek meer uitsluitsel geeft. Maar de onthaalmoeder heeft nu zelf beslist om ermee op te houden. "Door de hele heisa heeft onze kinderbegeleidster beslist om definitief haar opvang te sluiten. Ze bracht ons zelf op de hoogte. Daar stonden we dan, vol ongeloof", zeggen de ouders. Ook de vrouw zelf heet het nieuws bevestigd.

"We zijn niet te spreken over de manier waarop het onderzoek is gevoerd. Uiteraard moet elk zwaar incident onderzocht worden, maar dan wel met respect voor beide partijen." Volgens hen is de kinderbegeleidster enkel telefonisch op de hoogte gebracht van de tijdelijke sluiting, en is er geen begeleiding.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere