Nieuws

Oek­ra­ï­ners wel­kom in woon­zorg­cen­trum in Ichtegem

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Ook woonzorgcentra willen vluchtelingen uit oorlogsgebied opvangen. Sommigen hebben nu zelfs al plaats, of maken plaats. In Ichtegem bijvoorbeeld zijn drie assistentiewoningen vrij.

Woonzorgcentrum Hof De Meersseman gaat ook zes herstelverblijven vrijmaken voor vluchtelingen. Die zijn telkens kort bezet door patiënten die na een ziekenhuisopname niet meteen naar huis kunnen.

"Elk flatje heeft een eigen keuken, een slaapkamer en een badkamer met douche", vertelt Eline Pollet, directeur van het wzc. "Wij willen een warm hart toedragen aan die mensen. De solidariteit hier onder het team en de bewoners is zeer groot. Mensen herkennen die situatie ook nog van hun eigen oorlogsverleden.

Eigen oorlogsverleden

Voor de bewoners zijn de Oekraïners alvast welkom. ​"Voor mij zijn ze zeer welkom. En ze mogen hier alles vullen wat mogelijk is. Mocht ik kunnen, ik neem er zelf in huis", zegt Maria Kimpe.

De meeste bewoners hebben zelf de oorlog meegemaakt, of kregen gruwelijke verhalen mee van hun ouders. "Ik weet nog toen ik een kind was, ik kroop onder tafel van angst", vertelt Maria.

De eerste vluchtelingen zijn hier eind deze week al welkom. Het is wel nog afwachten wat er precies nodig is qua meubels.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse