’t Sas, een welzijnsvereniging van OCMW Brugge, neemt twee nieuwbouwwoningen in gebruik. Ze zullen dienst doen als doorgangswoningen voor gezinnen met een acute huisvestingsnood, die tijdelijk niet op de sociale of private woonmarkt terecht kunnen.
Het OCMW Brugge wordt de laatste jaren geconfronteerd met een grotere groep mensen met huisvestingsproblemen. De hoge huishuur op de private markt en de stijgende energieprijzen, maken dat veel gezinnen de huishuur niet meer kunnen betalen. Die doelgroep is door de coronacrisis nog fors gegroeid. “In 2020 kwamen maar liefst 779 mensen langs bij het Woonloket met een huisvestingsprobleem. Niet minder dan 197 Bruggelingen kregen in datzelfde jaar een verzoekschrift of bevelschrift tot uithuiszetting", zegt Thibault Jonckheere van Welzijnsvereniging 't Sas.
Wachtlijsten sociale woningen
Voor een gezin met een laag inkomen is het op vandaag uiterst moeilijk om een betaalbare woonst te vinden in Brugge. Sociale huisvesting biedt een oplossing, maar er zijn wachtlijsten aan gekoppeld. De nieuwe doorgangswoningen in het Tempelhof (Sint-Pieters) en de Van Veerestraat (Assebroek) moeten die nood de kop in drukken.
“De gloednieuwe doorgangswoningen worden door ons toegewezen aan gezinnen die begeleiding krijgen van crisisopvang ’t Sas of van het CAW", zeft schepen van Sociale Zaken Pablo Annys (Vooruit). "Het belangrijkste is dat ze niet alleen een dak boven het hoofd hebben, maar bij voorkeur ook op een duurzame manier van hun huisvestingsprobleem verlost geraken."
Grotere gezinnen
De welzijnssector en het Brugse OCMW geven intussen al geruime tijd aan dat er een structureel gebrek is aan opvangmogelijkheden voor gezinnen in nood. Brugge beschikte tot nu toe over twaalf woningen voor dringende huisvesting, maar geen enkele woning heeft drie of meer slaapkamers. De bijkomende nieuwbouwwoningen houden rekening met de woonnood van grotere gezinnen.
De totale kostprijs voor de aankoop van deze woningen bedraagt 784.000 euro. Er is ook budget voorzien om de huizen te schilderen en te voorzien van meubilair en huisraad. De helft van de middelen wordt gedragen door Stad Brugge, de andere helft door de oproep noodwoningen Vlaanderen.