Nieuws

Koning ont­vangt drie West-Vla­min­gen, ook de 14-jari­ge Lilith

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Drie West-Vlamingen mochten vanmiddag samen met negen andere landgenoten op audiëntie bij koning Filip, op het paleis in Brussel. Lilith Appeltans uit Roeselare is nog maar 14, maar al vijf jaar het gezicht van de SMOG-taal, waarbij gebaren het spreken ondersteunen.

Vijf jaar geleden begon Lilith – toen acht jaar - met het online plaatsen van filmpjes in de SMOG-gebarentaal, om te spreken met ondersteuning van gebaren. Om beter te kunnen communiceren met haar broertje, maar ook om anderen te helpen. Intussen heeft Lilith bijna 400 woorden online gezet zodat iedereen de SMOG-gebarentaal kan leren. "Als SMOG niet zou bestaan zou ik niet kunnen praten met mijn broer en zo een band hebben.  De koning was onder de indruk. Hij vond ons verhaal heel cool en luisterde goed."

Ook Geert Deraeve uit Roeselare mocht op audiëntie bij de koning. Al bijna 20 jaar tovert hij met zijn VZW Kloen een glimlach op het gezicht van zieke kinderen, met allerlei acties en activiteiten. En ook Nadia Kozem mocht haar verhaal bij de koning doen. Tien jaar geleden moest ze voor de oorlog int Syrië vluchten. Nu helpt ze kansarmen met voedselbedeling en taallessen in Oostende en Bredene.

2023-09-19 00:00:00 - Koning ontvangt drie West-Vlamingen, ook de 14-jarige Lilith - koning2_2.jpg
Lorenzo Dejonghe