Nieuws

Eer­ste vluch­te­lin­gen komen aan in opvang­cen­trum van Alveringem

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In het opvangcentrum van Fedasil in Alveringem zijn de eerste vluchtelingen aangekomen. Het gaat om gezinnen met kinderen uit Syrië en Oost-Congo.

Ze vinden er onderdak in het voormalige woonzorgcentrum Clep. Het gebouw deed al eerder dienst als Lokaal Opvanginitiatief voor asielzoekers. Die opvang werd in goede banen geleid door het OCMW. Fedasil neemt het beheer van het gebouw nu zelf in handen om er ‘hervestigde’ vluchtelingen op te vangen. Er zijn 52 kamers.

Bij hervestiging worden vluchtelingen overgebracht van het land waar ze bescherming zochten naar een land dat aanvaardt om hen op te nemen als vluchteling. Dit in tegenstelling tot asielzoekers die in België nog hun procedure voor internationale bescherming moeten doorlopen. De hervestigde vluchtelingen verblijven slechts enkele maanden in het opvangcentrum van Alveringem. Het gaat om het eerste initiatief in ons land waarbij erkende vluchtelingen gehuisvest worden.

Het centrum zal 115 vluchtelingen opvangen en het team van Fedasil in Alveringem telt 27 personen. Ze zullen 24/24u in ploegensysteem werken om de bewoners te begeleiden. Het centrum kan ook rekenen op de steun van een ervaren team van medewerkers van Fedasil in Poelkapelle. De gemeente kijkt of ze de kinderen les kunnen laten volgen in een van de scholen.

2023-09-14 00:00:00 - Eerste vluchtelingen komen aan in opvangcentrum van Alveringem - alveringem2.jpg
Ben Storme