Druk kust­week­end: NMBS zet extra trei­nen in, IKWV waar­schuwt voor koud zeewater

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Onze weerman verwacht tijdens het weekend aan onze kust maxima rond 27-28 graden, en vandaag al een mooie 25 graden. Het wordt dus druk.

Net als een week geleden legt spoorwegmaatschappij NMBS daarom ook dit weekend extra treinen in van en naar de kust. "Er zijn zowel zaterdag als zondag acht extra treinen naar Oostende en Blankenberge vanuit het binnenland, en ook acht terug", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols.

Opletten voor koud zeewater

De kustreddingsdienst IKWV vraagt wel voorzichtig te zijn aan toeristen die zich in zee wagen. Zo bedraagt de temperatuur van het zeewater slechts 15 graden Celsius.An Beun:  "Dat is een beetje de ondergrens om in zee te zwemmen. Ik denk dat het water eerder geschikt is voor een snelle duik dan voor een lange zwembeurt."

Al is er wel warmere lucht aan zee. Zo zegt ook hoofdredder van de reddingsdienst in Blankenberge Tom Cocle: "Na wekenlang de koude wind uit het noorden en noordoosten wordt er nu warmere lucht verwacht uit het oosten. Daardoor heb je minder last van een zogenoemde windchill als je uit het water komt. Dat is het afkoelen van het lichaam door de koude wind."

Ook zijn aan zee nog niet alle reddingsposten bemand. In Middelkerke, Bredene en Zeebrugge staan nog geen redders. In andere kustgemeenten is telkens minstens één reddingspost bemand. "Wie echt wil zwemmen, raden wij aan om in een bewaakte zone het water in te gaan", zegt Beun. De kustredders roepen ook op om in alle drukte aan de kust kinderen goed in de gaten te houden en ze een gratis verdwaalbandje aan te doen.

Bekijk ook:

 

Belga
Ben Storme