Nieuws

Bloed­on­der­zoek PFAS: drie kwart heeft hoge­re waar­de dan Euro­pe­se norm

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Drie kwart van de mensen die in de buurt wonen van PFAS-gevoelig gebied, onder meer in Oostende, Kortemark en Kruisem heeft PFAS-gehaltes in het bloed die een gezondheidsrisico’s inhouden. Dat blijkt uit bloedonderzoek van milieuorganisatie Climaxi.

PFAS zit in de grond door storting en lozingen. Door het eten van eigen gekweekte groenten en eieren, komen de giftige stoffen in het bloed terecht. In Raversyde, bij het vliegveld van Oostende, lieten 39 mensen hun bloed testen. Gemiddeld zit er 19 microgram PFAS per liter bloed in het lichaam, terwijl de norm op 6,9 microgram ligt.

In Kortemark hebben 20 buurtbewoners van het SILVAMO stort zich laten testen. Daar ligt het gemiddelde op 13 microgram PFAS per liter bloed, opnieuw dubbel zo hoog als de norm.

Ook in Kruisem, op de grens met Waregem zijn er verhoogde PFAS-waarden aangetroffen, tot zelfs 100 keer hoger dan de norm voorschrijft. Van de 43 mensen die hun bloed lieten testen, kwamen er 25 uit Waregem.

Schadelijk voor de gezondheid?

Volgens toxicoloog en PFAS-expert Jacob de Boer van de Vrije Universiteit van Amsterdam kan een kleine inname van PFAS al een impact hebben op je immuunsysteem. PFAS kan ook kankerverwekkend zijn, maar daarvoor heb je al een grote hoeveelheid nodig in het bloed.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere