Voordrachtsakten nader bekeken
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Niet alleen in Blankenberge zorgen meerdere voordrachtsakten of geschonden voorakkoorden voor politieke commotie.
Ook in Diksmuide, Koekelare en Gistel is dat het geval. Het aanduiden van een nieuwe burgemeester en schepenen kan door het nieuwe gemeentedecreet voor het eerst ook buiten de gemeenteraad om.
Men heeft dat ingevoerd om politieke overloperij te vermijden. In het verleden stemde men op een gemeenteraadszitting en toen kwam men soms voor verrassingen te staan. Door op voorhand onder de politieke partijen een voordrachtsakte te ondertekenen wilde men dat vermijden. Dan kwam dat op de gemeenteraad en werden de betrokkenen schepen.
In Diksmuide had CD&V van burgemeester Lies Laridon een voorakkoord met sp.a en Idee. Maar na de verkiezingen liet ze sp.a vallen. Omdat twee voordrachtsakten niet mogelijk zijn, is daar maandagavond dus overgegaan tot het oude systeem van geheime stemming.
In Koekelare tekenden burgemeester Patrick Lansens van sp.a en Open VLD al in 2014 een voordrachtsakte. Een mandataris mag maar één keer zijn handtekening plaatsen op een voordrachtsakte. Dat verklaart meteen waarom Open VLD - ondanks een scheurlijst – toch als afzonderlijke partij naar de kiezer is getrokken.
In Gistel moest stemmenkampioen Roland Defreyne van Open VLD noodgedwongen een stap terugzetten, na een al eerder getekende voordrachtsakte met CD&V. Hij kon geen burgemeester worden, maar zijn zoon Gauthier staat nu wel aan het roer van een compleet andere coalitie.