Ontdek hier op welke partijen je bij de gemeenteraadsverkiezingen in Houthulst kan stemmen. In Torhout presenteren zich zes lijsten aan de kiezer.
Zes lijsten presenteren zich in Torhout aan de kiezer: Naast de regerende CD&V is dat oppositiepartij N-VA, dat zes jaar geleden uit het niets vijf zetels kreeg toebedeeld . Het kartel sp.a-groen houdt op te bestaan. Beide partijen trekken met een eigen lijst naar de verkiezingen. Op de valreep komt ook Open VLD toch nog met een eigen lijst. Het Vlaams belang, dat in 2012 amper 4 procent van de stemmen haalde, neemt dit keer niet deel aan de gemeenteraadsverkiezingen
Verkeersveilige schoolomgeving
Hilde Crevits (CD&V) is sinds juni 2016 titelvoerend burgemeester van de Sparrestad. Als Vlaams minister van Onderwijs geeft ze de tricolore sjerp aan één van haar kabinetsmedewerkers: de jonge Kristof Audenaert wordt waarnemend burgemeester. Samen vormen ze een ‘lijsttrekkerstandem’ voor CD&V. De partij is al jaren alleen aan de macht. In 2012 ging de partij lopen met bijna de helft van alle stemmen. Vraag is of ze die positie kan houden. De christendemocraten kiezen voor vernieuwing, maar zijn ook enkele stemmentrekkers kwijt, onder wie de populaire oud-burgemeester Norbert De Cuyper. CD&V wil op elke wijk een gemeenschapscentrum open houden. De aanzet voor de vernieuwing van de binnenstad en de heraanleg van de Markt is gegeven. Maar de partij droomt ook van een wandellint in de binnenstad met veel banken en groen. Ook verkeersveilige schoolomgevingen met schoolstraten zijn een prioriteit, net als het aantrekken van nieuwe winkels en bedrijven om de stad levendig te houden.
Meer camera's in de stad
De Vlaams-nationalisten van N-VA konden in 2012 uit het niets vijf zitjes in de gemeenteraad veroveren. De partij gokt dit keer op zeven of acht zetels. Kopvrouw is de 40-jarige Eva Maes , ze wil vooral de financiën op orde houden. De partij is beducht voor te grote uitgaven, zeker met de nakende stadskernvernieuwing in het verschiet. Voorts wil N-VA ook inzetten op veiligheid, door de komst van meer camera’s in de stad. De partij lag aan de basis van een nieuw opnamereglement bij het OCMW van Torhout, waarbij zwaar hulpbehoevenden voorrang krijgen.
Sociaal beleid
Gemeenteraadslid Paul Dieryckx (60) is kopman van de socialisten. Na twaalf jaar kartel met Groen zat er sleet op de formule en gaan beide partijen in goede verstandhouding hun eigen weg. Sp.a heeft momenteel 4 gemeenteraadsleden en trekt met een jonge lijst naar de kiezer. De partij heeft ambitie om mee te besturen en wil zich vooral toeleggen op een socialer beleid. Speerpunten zijn ondermeer betaalbaar wonen en leven, met goedkopere gezinswoningen en betaalbare kinderopvang. Uit een enquête blijkt dat 1 op de vier jongeren niet in Torhout blijven wonen omdat de stad te duur is. De partij wil ook meer rusthuisbedden en assistentiewoningen voor de groeiende ouder wordende bevolking.
Sociaal weefsel versterken
Groen heeft nationaal de wind in de zeilen en trekt ook in Torhout op eigen kracht naar de kiezer. Groen gaat voor drie zetels, dat is er één meer dan in nu het kartel met sp.a. Lijsttrekker is gemeenteraadslid Bertrand Vander Donckt. Zijn partij gaat alvast voor een menselijker, eerlijker en gezonder Torhout. Om armoede en eenzaamheid tegen te gaan pleiten de groenen voor mobiele ontmoetingscentra. Groen wil wijkbudgetten vrijmaken voor wijkbewoners die met originele initiatieven het sociaal weefsel willen versterken. Ook de voor de veiligheid van zwakke weggebruikers – voetgangers en fietsers - is er volgens de partij nog werk aan de winkel.
Stadskernvernieuwing
Op de valreep komt Open Vld dan toch met een eigen lijst op de proppen, nadat voorzitter Yves Stofferis eind juni de handdoek in de ring gooide. Initiatiefnemer is de 23-jarige Ilja Wostyn, de zoon van de bekende mosterdmaker Piet Wostyn, die in het verleden ook al als voorzitter aan het roer stond van de lokale Open Vld. Open Vld wil meer inspraak van de inwoners bij belangrijke beslissingen zoals de stadskernvernieuwing. Er is ook aandacht voor de jeugd, die al lang droomt van een nieuw skatepark. De uitgaansbuurt moet veiliger worden. Ten slotte wil Open VLD de stad Torhout beter op de toeristische kaart zetten. Ilja Wostyn wil kost wat kost - ook zonder gemeenteraadslid Elke Carette - een lijst indienen. Als het moet dan is dat een onvolledige lijst. Zoals bekend wil Carette zich toespitsen op haar carrière als advocate maar is ze vreemd genoeg wél nog verkiesbaar op de provincieraadslijst.