Ontdek hier op welke partijen je bij de gemeenteraadsverkiezingen in Poperinge kan stemmen.
Kritiek op financieel beleid
Open Vld is heel scherp in haar kritiek op het huidige beleid. Er zit sleet op de formule, zegt lijsttrekker Sabien Lahaye-Battheu. Ze hekelt vooral het financieel beleid. “Vandaag bedraagt de schuld van de stad 40 miljoen euro. Vooral de aanpak rond het nieuwe zwembad is ons een doorn in het oog. Qua financies is dat een rampdossier. We grepen naast subsidies en samenwerking met andere gemeenten omdat Jurgen Vanlerberghe cavalier seul heeft gespeeld.”
Open VLD wil dat het beleid zich meer focust op de Poperingenaar, op de ondernemer, zonder betutteling. De partij wil financieel orde op zaken stellen, de schuld afbouwen en pestbelastingen afschaffen. Ze wil ook de verkeerscirculatie in de binnenstad herbekijken. “Veel mensen vinden hun weg niet meer, “ zegt de lijsttrekker. Ten slotte wil Open VLD maatregelen uitwerken om braindrain tegen te gaan.
Ook N-VA heeft forse kritiek op het financieel beleid. “De schuldgraad is toegenomen,” zegt lijsttrekker Jean-Marie Blondeel. “We moeten de tering naar de nering zetten en meer zaaien naar de zak.” Net als Open VLD vindt hij het zwembadproject een veel te duur project. “Als we bovendien de beoogde bezoekersaantallen willen halen, zullen we de inkomprijzen moeten verlagen.”
N-VA wil meer middelen en faciliteiten om de lokale middenstand te steunen. De partij wil ook de mobiliteit en de verkeerscirculatie in de binnenstad evalueren en daar de nodige conclusies uit trekken. “Daarnaast willen we dat Poperinge een bijdrage levert tot de MUGheli. Dat is één van onze stokpaardjes geworden.”
Groene ruimte
Groen vindt dat de stad volgebouwd wordt en dat er veel te weinig groene ruimte is. “De Vroonhofsite biedt een uitgelezen kans om dat wat te compenseren, “ zegt lijsttrekker Alex Colpaert. Ook hij heeft kritiek op de heraanleg van de centrumstraten en de verkeerscirculatie. “Veel mensen durven niet meer met de fiets naar het centrum komen, omdat het gevaarlijk is. Er moeten dringend een aantal centrumstraten herbekeken worden.”
De partij wil ten slotte dat de site van het oude stadsdepot een ‘transitieperron’ wordt, waar naast de kringloopwinkel ook andere spelers rond tweedehandsartikelen, fairtrade en bio een plaats kunnen krijgen.
Vlaams Belang vindt dat er in Poperinge te weinig sociale woningen zijn. “Er wordt uitgepakt met talrijke luxe-appartementen, waar de gewone man niet van kan genieten,” zegt lijsttrekker Martine Vanbrabant. Het aantal sociale woningen moet volgens haar verdubbelen. Daarnaast wil de partij armoede een halt toe roepen door onder meer een meldpunt op te richten . “De lokale welzijnsdienst moet beschikken over een meldpunt, waar iedereen zoals sociaal werkers, artsen, buren, vrienden, postbodes en scholen een vaststelling van armoede kunnen signaleren.”
Vlaams Belang wil ook een nultolerantie voor criminaliteit.
Bestuur is fier op realisaties
CD&V weerlegt de kritiek op het financieel beleid. “We hebben elk jaar budgettair positief afgesloten,” zegt lijsttrekker Christof Dejaegher. “We hebben inderdaad veel geïnvesteerd, en dat hoort de oppositie niet graag. Maar we konden alles dragen, we hebben voldoende inkomsten."
De partij is fier op heel wat realisaties, zoals het zwembad met bowling, de sporthal, de nieuwe technische dienst (in aanbouw), en de vele woonprojecten. Christof Dejaegher wijst er ook op dat de stad erin geslaagd is om de ring met 1,2 km te laten verlengen.
Zelf wil de partij werk maken van de ontwikkeling van de Vroonhofsite en de herbestemming van de OLV-kerk. Ook wil ze een met een Dorpenplan van de dorpen een plaats maken waar het voor elke inwoner goed leven is, in alle betekenissen. “Ten slotte willen wij ook zelf voorbereidende stappen zetten en plannen opmaken, zodat ook het laatste stuk ring kan gerealiseerd worden.”
Lijsttrekker Jurgen Vanlerberghe van Samen is de kritiek op het nieuwe zwembad beu gehoord en wil alleen kwijt dat de partij fier is op de realisatie van alle nieuwe sportinfrastructuur en de vele sociale woningen. Samen wil nu gaan voor een warm sociaal beleid met veel aandacht voor gezinnen, senioren en kansarmen. “Sociale huisvesting is één van de voornaamste hefbomen voor een sterk lokaal sociaal woonbeleid. Als Samen blijven wij hierop inzetten en versterken we zelfs de inspanningen.”
De partij wil ook van Poperinge een klimaatvriendelijke gemeente maken. Ze denkt daarbij onder meer aan ledlampen voor de openbare straatverlichting.