Ontdek hier op welke partijen je bij de gemeenteraadsverkiezingen in Kortrijk kan stemmen.
Team Burgemeester
Open VLD komt in Kortrijk niet onder haar partijnaam op. Vincent Van Quickenborne verzamelt de troepen onder de naam 'Team Burgemeester' om zo ook verruimers op zijn lijst een plaats te geven. Het zijn Kortrijkzanen die de stad willen helpen veranderen zonder per se aan partijpolitiek te doen. Het Team telt 30 nieuwe namen en heeft enkele opvallende speerpunten die onder meer het resultaat zijn van een bevraging bij 3.000 inwoners. Zo wil Team Burgemeester van de binnenstad één grote fietszone maken waar de fiets voorrang heeft op de wagen. Zelfrijdende elektrische busjes moeten hun plaats krijgen in de stad, als eerste in Vlaanderen. Er moeten ook meer schoolstraten komen en camerabewaking in elke wijk. Team Burgemeester wil ook de Leieboorden verder verlagen, een slim parkeersysteem in de stad, robots om straten en pleinen netjes te houden. Ook de ambitie om van Kortrijk in 2030 Culturele hoofdstad van Europa te maken staat in het programma. Bij Team Burgemeester staat nieuwkomer Ruth Vandenberghe op plaats 2 en de schepenen Wout Maddens (wonen en bouwen) en Arne Vandendriessche (bevolking, personeel) op plaatsen 3 en 4.
Sp.a
Sp.a Kortrijk schuift net als zes jaar geleden Philippe De Coene ( schepen en voorzitter van het OCMW) naar voren als lijsttrekker en 'kandidaat-burgemeester'. Een ambt dat hij fulltime wil opnemen. De slogan is dan ook 100% Kortrijk. Ook de socialisten maken op hun lijst plaats voor verruimingskandidaten. Zo staat nieuwkomer Nawal Magroud op twee, gevolgd door de schepenen Bert Herrewyn en Axel Weydts. Zij stonden de voorbije jaren in voor respectievelijk jeugd/leefmilieu en mobiliteit/openbare werken. In het kiesprogramma van Sp.a staan alvast drie opvallende punten : de overkapping van de E17 waar een stadspark mag komen, een nieuwe bibliotheek en vijf voorstellen voor gezonde lucht. Een doorgedreven aanpak van de kansarmoede, meer aandacht voor de fiets en van Kortrijk een Speelstad maken voor alle jongeren staan ook hoog op het programma. Niet toevallig zijn dat drie punten die passen bij de bevoegdheden die de socialisten de voorbije zes jaar hadden.
N-VA
Ook de derde meerderheidspartij trekt met een 'kandidaat-burgemeester' naar de kiezer: Axel Ronse, die als Vlaams parlementslid nieuw is op de lijst. Kelly Detavernier (die Catherine Waelkens verving als schepen van o.a. financiën) staat op plaats twee. Huidig schepen van economie Rudolf Scherpereel duwt de lijst, schepen van sport en cultuur An Vandersteene vinden we terug op plaats acht. N-VA trekt naar de kiezer onder de slogan Fier Ferm Fris. Vlaams, veilig en verantwoordelijk, zo omschrijft de partij zich in haar programma. N-VA Kortrijk wil lokaal verder besturen, met respect voor de eigen culturele identiteit, in een stad waar veiligheid belangrijk is. Daarnaast lanceert de partij ook enkele opvallende voorstellen zoals een eigen golfterrein voor de stad, het Schouwburgplein nieuw leven inblazen, het Mimoasazwembad omturnen tot een gevechtssportsite en het Van Raemdonckpark veranderen in een 'waterbar' met roeibootjes in de zomer en schaatsaccommodatie in de winter.
CD&V 4.0
CD&V gaat samen met burgerbeweging Turbo naar de kiezer en kiest eerder voor een koptrio: lijsttrekker en huidig fractieleider Hannelore Vanhoenacker, federaal parlementslid Roel Deseyn en ex-schepen Christine Depuydt. Oud-burgemeester Stefaan De Clerck duwt de lijst. Ook hier veel nieuwe mensen op de lijst, maar liefst 20. De lijst toont ook de verjonging die de partij wil doorvoeren. Aandacht voor de deelgemeenten is een belangrijk punt bij CD&V 4.0 dat vindt dat het middenveld en de verenigingen de voorbije zes jaar in de kou bleven staan in Kortrijk. De partij wil mensen op de eerste plaats zetten, en niet stenen of feesten. Een vingerwijzing naar de huidige meerderheid. CD&V 4.0 wil uitpakken met een visie voor vooruitgang de komende 25 jaar in de stad.
Groen
Ook Groen plaatst een nieuwe kopman in het veld voor de gemeenteraadsverkiezingen. Niet langer Bart Caron maar David Wemel trekt de lijst, gevolgd door Alexandra Gjurova en Matti Vandemaele. Groen toonde zich de voorbije zes jaar vaak de kiezel in de schoen van de stadscoalitie tijdens de gemeenteraad en plaatst vraagtekens bij de 'hoerashow' van Kortrijk Klimaatstad. Groen wil een leefbare stad, waar verkeersveiligheid voor de zwakkere weggebruiker voorop staat.
Vlaams Belang
Vlaams Belang moest al gauw in de legislatuur op zoek naar vervanging voor gemeenteraadslid en lijsttrekker Maarten Seynaeve en vond die in de figuur van Wouter Vermeersch. Vlaams Belang houdt het bij traditionele thema's en past die toe op Kortrijk. De partij hamert naar aanleiding van enkele incidenten op een grotere veiligheid in de stad. Ook de verhuizing van de moskee naar de Brugsesteenweg is de partij een doorn in het oog. In de aanloop naar de verkiezingen kwam Vlaams Belang in een stormpje terecht nadat één van de kandidaten, raadslid Steve Vanneste, in een filmpje te zien was waarin hij zich erg racistisch uitlaat. Hij kreeg eerst alsnog de vijftiende plaats op de lijst, maar na een scheldpartij in dronken toestand tegen de politie zette Vlaams Belang hem uit de partij.
Kortrijk Vooruit
Kortrijk Vooruit is een volledig nieuwe beweging, een politiek platform dat ontstaan is uit enkele mensen die N-VA de rug toe keerden. De lijsttrekker van Kortrijk Vooruit is Dirk Dupont, ex-unizovoorzitter in Kortrijk en in 2012 nog op de lijst van Open VLD. De slogan is 'Niet Anti, maar Anders'. De partij heeft drie speerpunten: mobiliteit, economie en beleving. Een opwaardering van het winkel-wandelgebied, vier uur gratis ondergronds parkeren op zaterdag voor 1 euro en van Kortrijk meer een belevingsstad maken, zijn enkele concrete invullingen daarvan.
PVDA
Ook de extreem-links PVDA stapt in Kortrijk naar de kiezer. In 2012 slaagde ze er niet in een zetel te veroveren. Een zitje is alvast de ambitie nu, al komt PVDA niet met een volledige lijst op. De partij heeft 29 kandidaten. De slogan van de PVDA is 'Stad op mensenmaat, niet op centenmaat'. Jouwe Vanhoutteghem is de lijsttrekker, een andere opvallende kandidate is de arts Natalie Eggermont.