Nieuws

VK18: Op wel­ke par­tij­en kan je stem­men in Kortemark?

2018-09-03 00:00:00 - VK18: Op welke partijen kan je stemmen in Kortemark?

Vijf lijsten dingen in Kortemark naar de gunst van de kiezer. Ontdek hier op welke partijen je bij de gemeenteraadsverkiezingen in Kortemark kan stemmen. 

De meerderheidspartijen, Open VLD en CD&V, zitten stevig in het zadel. Samen Sterk verlaat de politieke arena, terwijl sp.a verruimt en met de lijst ‘Content’ naar stemmen hengelt. Ook N-VA is opnieuw van de partij, net als buitenbeentje Rita Tyvaert die ook dit keer wil scoren, niet meer met een eenmanslijst maar wel met meerdere kandidaten.

Meerderheidspartijen

Toon Vancoillie, beroepshalve advocaat, blikt tevreden terug op de voorbije 6 jaar als burgemeester en wil ‘gewoon voortdoen’. Als lijsttrekker voor Open Vld is hij klaar voor een tweede rit, als de inwoners van Kortemark hun zegen geven.  Zijn partij wil ook de komende zes jaar inzetten op verkeersveiligheid, met de aanleg van fietspaden en het veiliger maken van de schoolomgevingen.  Het nieuwe rusthuis Blijgaarde ziet hij als de belangrijkste verwezenlijking van de afgelopen legislatuur.

Karolien Damman, werkzaam bij het CLB, is de kopvrouw van CD&V, met stip de tweede partij in Kortemark. De christendemocraten willen voortbouwen aan een Kortemark met goede wegen en openbare gebouwen. Ook de veiligheid voor zwakke weggebruikers is belangrijk. De partij wil ook inzetten op een sociaal beleid, waarvan de nieuwe kinderopvang in Zarren en Kortemark een voorbeeld zijn. Geen dure prestigeprojecten, maar investeren in een menselijke en warme samenleving.

Wat wil oppositie? 

De socialisten trekken hun sp.a-lijst open voor onafhankelijken en trekken naar de kiezer met de lijst ‘Content’. Een woordspeling die niet alleen staat voor tevredenheid, maar ook verwijst naar de engelse vertaling voor ‘inhoud’.  Lijsttrekker is leerkracht Tim Deweerdt, zijn project wil inzetten op een goed Kortemark voor iedereen, waar ook de zwakkeren niet vergeten worden. Ook mobiliteit en aandacht voor fietsers en voetgangers zijn belangrijk. Dat het nieuwe rusthuis Blijgaarde – de opvolger van Godtsvelde - niet volledig meer in handen is van de gemeente, vindt Deweerdt geen goede zaak.

Aan het roer van N-VA Kortemark staat zelfstandige Mark Pollentier. De oppositiepartij legt de meerderheid het vuur aan de schenen en hamert vooral op verkeer en veiligheid. Ook de hoge gemeentebelastingen moeten het ontgelden. De partij hekelt de slechte communicatie bij de wegenwerken van de voorbije jaren. Met twee zetels is er nog groeipotentieel.

En dan is er nog Rita Tyvaert, luis in de politieke pels als lijsttrekker voor haar onafhankelijke burgerinitiatief ‘Eerlijk en Bezorgd’. Met haar eenvrouwslijst haalde ze in 2012 op de man af 1000 stemmen,. Die waren goed voor bijna drie zetels, maar omdat zijn de enige kandidate was ging Open Vld met haar tweede zetel lopen. Om dit scenario te vermijden staat Rita Tyvaert straks niet meer alleen op de lijst.  

Op de gemeenteraad haalt Tyvaert geregeld stevig uit naar de meerderheid, waarbij vooral de burgemeester kop van jut is. De voorbije jaren verdeelde Tyvaert ook een drietal boekjes in alle brievenbussen van Kortemark. In de publicaties beschuldigt ze de meerderheid van corruptie en zakkenvullerij. Burgemeester Vancoillie trok vorig jaar naar de rechtbank en startte een procedure wegens laster en eerroof. Eind juni viel een uitspraak, en Tyvaert moet  de burgemeester een schadevergoeding van 1000 euro betalen. Omdat de reputatie van Vancoillie als advocaat en burger geschonden is. De rechter velde evenwel geen oordeel over de politieke aantijgingen en verklaarde de vordering wegens laster en eerroof als burgemeester niet ontvankelijke. Daarom tekende Vancoillie beroep aan tegen dit vonnis in eerste aanleg.  

De redactie