Nieuws

VK18: Op wel­ke par­tij­en kan je stem­men in Bredene?

2018-09-03 00:00:00 - VK18: Op welke partijen kan je stemmen in Bredene?

Ontdek hier op welke partijen je bij de gemeenteraadsverkiezingen in Bredene kan stemmen.

SP.A

SP.A voorziet een aantal grote en noodzakelijke investeringen de komende jaren. De grootste investering tot nog toe wordt de verdere uitbouw van de woonzorgcampus. Die omvat een nieuw woonzorgcentrum, een centrum voor kortverblijf, een dagverzorgingscentrum en een lokaal dienstencentrum. Verder wil de gemeente ook een nieuw zwembad bouwen in het domein Grasduinen. Het politiekantoor moet uitgebreid worden met een extra gebouw en ook het gemeentehuis is te klein. Hier zijn er plannen om nieuwe vleugel te bouwen aan het gemeentehuis. SP.A wil ook het Master Plan Sas verder afwerken en de Kapelstraat en de parking Shopping herinrichten. De toeristische zone moet aantrekkelijker worden zowel voor handelaar als bezoekers.

SP.A wil ook verder werken aan een gecoördineerd armoede en welzijnsbeleid. De partij streeft naar aanvaardbare en menswaardige levensomstandighedenvoor alle Bredenaars. Zo willen ze een buurthuiswerking opzetten zodat mensen niet in eenzaamheid verzeilen. Toegankelijkheid is ook een belangrijk punt voor SP.A. Nieuwe handelsruimtes of ruimtes met een openbaar karakter zullen een toegankelijkheidstoets moeten doorstaan. Bij de aanleg van voetpaden en organisatie van evenementen wordt nog meer rekening gehouden met toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers. Sp.a Bredene wil er ook alles aan doen om de natuurlijke open ruimte te beschermen, de negatieve impact op het milieu terugdringen en de inwoners ook binnen de woonkernen voldoende groen geven. Tot slot moet de dienstverlening aangepast worden aan de noden van de sterk groeiende bevolking.

CD&V

CD&V streeft naar een solidaire samenleving waarbij ook de solidariteit tussen generaties een belangrijk aandachtspunt blijft. De partij steunt voluit de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum met lokaal dienstencentrum en dagverzorgingscentrum. Verder wil CD&V inzetten op preventie en de bestaande verenigingen die rond sociale thema’s bezig zijn, steunen. Er moet ook onderzocht worden of er een wijkgezondheidscentrum kan komen. Ook openbare werken zijn belangrijk. Zo zal de partij zich inzetten voor de verdere uitvoering van het Masterplan Sas, de uitvoering van het Masterplan Dorp en de heraanleg van de Shoppingparking in Bredene-Duinen met de aanpassing van de laad- en loszone in de Kapelstraat.

CD&V wil de leegstand in de toeristische zone aanpakken en pleit voor een streng leegstandsbeleid. en de oprichting van een KMO-loket. De partij wil het toerisme nog meer uitbouwen tot een groeimotor van de economie, rekening houdend met draagkracht van de gemeente en haar bevolking. Het imago van Bredene moet opgekrikt worden met als kwaliteitsvolle evenementen het hele jaar door. Het toeristisch aanbod moet afgestemd worden op jongeren en minder mobiele personen. De wil ook werk maken van de bouw van een nieuw zwembad in Grasduinen en het het huidige zwembad een nieuwe sportbestemming geven.

Kartel N-VA/Open VLD

Het kartel N-VA/Open VLD wil de groene ruimte die er nog over is behouden en pleit voor een bouwstop. Er staan voldoende woningen te koop die kunnen worden gerenoveerd. De partij pleit er ook voor om het geldverslindende MEC Staf Versluyscentrum te verkopen. Bredene is te klein voor zo’n autonoom gemeentebedrijf. Het kartel wil inzetten op de jeugd, mobiliteit is een ander belangrijk punt. De Brugsesteenweg (N9) moet opgeknapt worden en de onveilige verkeerssituatie aan de parking Shopping-Duinen moet weggewerkt worden.

N-VA/Open VLD wil onderzoeken of er ondergrondse parking kan komen. Ander opmerkelijk voorstel is om van het grasveld voor het gemeentehuis een sportveld te maken. Verder wil het kartel een ondernemers-vriendelijk beleid voeren met een make-over van de Shoppingzone Kapelstraat/Duinenstraat.

Groen

Het groene thema staat bovenaan bij Groen. Groen is enorm bekommerd om de ongebreidelde verkavelings- en bouwwoede in Bredene. Bredene is met 1.345 inwoners/km² (2017) veel dichter bevolkt dan de andere kustgemeenten met een gemiddelde van 485 inwoners/km en is daar bovenop nog één van de snelst groeiende. Groen Bredene wil het verkavelingsbeleid afremmen en gaat voor alternatieven: inbreiding en alternatieve woonvormen zoals kangoeroewoningen en Tiny houses moeten gestimuleerd worden.

Verder moet de kansarmoede die alsmaar toeneemt aangepakt worden met een curatief en preventief degelijk beleid. De partij wil mensen samenbrengen in ontmoetings- of dienstencentra zodat ze uit hun isolement gehaald worden en acties opzetten om kinderen en jongeren te ondersteunen door bijvoorbeeld extra huiswerkbegeleiding, wegnemen van financiële en andere drempels om naar school te gaan. De verschillende advies- en inspraakorganen moeten opnieuw opgewaardeerd worden zodat er wel degelijk rekening gehouden wordt met de adviezen.

Neutraal Bredene

Neutraal Bredene wil de aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting verminderen van 7% naar 6 % en de 39 belastings- en retributiereglementen verminderen vereenvoudigen. De partij hekelt de leegstand in Bredene en betreurt dat de Duinenstraat en de Kapelstraat leeglopen. Ze willen van Bredene een "outlet village" maken met als Maasmechelen, op maat van Bredene. Naast het campingtoerisme moet er ook meer aandacht gaan naar de toeristen die niet kamperen. Daarvoor moet er een aantrekkelijk aanbod zijn het hele jaar door. Neutraal Bredene wil een degelijk armoede beleid waaraan alle organisaties in Bredene die zich met deze materie bezig houden zich verenigen zodat deze problematiek efficiënter wordt aangepakt.

Neutraal Bredene wil op verschillende plaatsen hondentoiletten en extra hondenweiden inrichten en vindt dat er strenger moet worden opgetreden tegen mensen die de hondenpoep niet opruimen. Er moeten ook meer voorzieningen komen voor jongeren. Neutraal Bredene pleit ook voor een uitbreiding van het openbaar vervoer. De partij vindt ook dat er teveel gebouwd wordt. Bij nieuwe verkavelingen moet extra parkeergelegenheden voorzien worden. Bij overlast moet elke overtreder op dezelfde manier behandeld worden. Nu gebeurt dat volgens lijstrekker Dirk Cattoir met 2 maten en 2 gewichten.

Vlaams Belang

Vlaams Belang wil de armoede onder de Vlaamse Bredenaars aanpakken want de armoedecijfers zijn verontrustend. Het Vlaams Belang wil dat de lokale Welzijnsdiensten actief op zoek gaan naar armoede en sociale rechten waarin het lokale bestuur een rol speelt, automatisch toekent aan rechthebbenden. De partij wil dat huisvestingsmaatschappijen, steden en gemeenten binnen de wettelijke mogelijkheden voorrang geven aan personen die enkel over onze nationaliteit beschikken. De partij pleit voor verplichte inburgeringslessen en een inburgeringsexamen alvorens vreemdelingen recht kunnen hebben op een sociale woning.

De weinige handelaars en horecazaken worden te veel belast door gemeente, vindt Vlaams Belang. Daarom wil de partij dat beginnende zaken de eerste 2 jaar minder belasting moeten betalen. Ook de belastingen voor bestaande zaken moeten omlaag. Het Vlaams Belang wil een herziening van het evenementenbudge tdat nu niet eerlijk verdeeld is en voornamelijk naar activiteiten gaat voor toeristen Bredene- Duinen. De gewone Bredenaars in ’t Sas en Bredene-Dorp worden vaak vergeten. Het Vlaams Belang pleit verder voor een fijn ontwikkeld, comfortabel, stipt en veilig openbaar vervoersnetwerk. Het Vlaams Belang pleit er voor dat de politie ook de nachtelijke bus- en tramverbindingen zou gebruiken voor patrouilles.

V.I.T.A.L.

V.I.T.A.L. is de lijst van Vital Haghebaert, een voormalige politieagent. V.I.T.A.L. staat voor Vrijheid, Intimiteit, Thuis, Arbeid en Liefde. Haghebaert nam voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in Bredene in 1994. Hij behaalde toen 64 voorkeurstemmen. V.I.T.A.L. wil dat meer mensen 90 jaar worden in goede gezondheid. Om dat te bereiken wil stelt hij verschillende maatregelen voor zoals de verplichting om de uitlaat van afzuigkappen boven de nok van het dak te laten uitkomen.

NSVWP

N.S.V.W.P. staat voor ‘Nationaal-Solidaristische Vlaamse Werkers-Partij’ en is een initiatief van Herman Van de Velde. Hij kwam eerder op voor de Volksunie en stapte daarna over naar het toenmalig Vlaams Blok. In 2003 richtte hij de N.S.V.W.P. op. Van de Velde pleit voor gezond verstand en 'solidarisme'.

De redactie