In aanloop naar de verkiezingen gaan we in alle West-Vlaamse steden en gemeenten de temperatuur opmeten, ook in Oostende.
Vande Lanotte of Tommelein (of…)
Met de gemeenteraadsverkiezingen in Oostende lijkt een regelrechte kanseliersverkiezing in de maak. Het wordt dus uitkijken of oud minister en jarenlang sterke man van Oostende Johan Vande Lanotte burgemeester kan blijven. Huidig Vlaams minister Bart Tommelein is immers vastberaden om zelf burgemeester te worden.
Vaak komen alle echte thema’s voor de gemeenteraadsverkiezingen in de schaduw te liggen van die tweestrijd. Er komen in Oostende maar liefst 10 lijsten op en de aloude sterke socialisten komen niet eens op onder hun eigen naam. Wel pakken ze uit met een vernieuwende Stadslijst met Vande Lanotte op kop. N-Va, de tweede sterkste partij in Oostende, die er net 6 jaar oppositie heeft opzitten, is duidelijk: “Wij willen deel uitmaken van het stadsbestuur, maar dan niet met de stadslijst van Vande Lanotte”.
2012
Zes jaar geleden stemden een kleine 50.000 Oostendenaars voor een resultaat waarbij geen enkele partij de absolute meerderheid haalde. Jarenlang hadden de socialisten dat wel bekomen, maar aan die periode kwam een einde.
De sp.a, met toen nog oud burgemeester Jean Vandecasteele op kop, veroverde 15 zetels. In vergelijking met 2006, toen nog met Spirit, was dat een vermindering met 5 zetels en het betekende meteen dat de zogenoemde almacht van de sp.a in Oostende een flinke klap kreeg. Midden in de legislatuur kwam er ook de burgemeesterswissel tussen de populaire Vandecasteele en ex-minister Johan Vande Lanotte die Brussel inwisselde om zich voortaan volledig op Oostende te concentreren.
N-VA werd met de verkiezingen van 2012 meteen de tweede grootste partij van de stad. Ze haalden met Björn Anseeuw op kop maar liefst 10 zetels en voerden 6 jaar lang een scherpe oppositie. 22 procent van de stemmen was een stevige score voor N-VA in Oostende. Het zette ook heel wat klassieke verhoudingen in de Oostendse gemeenteraad op zijn kop.
Open Vld was in 2012 goed voor 13,43 procent van de stemmen en daarmee haalde het 6 zetels. Het kwam tot een akkoord om de vorige bestuursploeg te bestendigen en opnieuw ging Open Vld met sp.a en CD&V in zee. Bart Tommelein ontpopte zich als een nationaal politicus en was zonder enige twijfel de chef van zijn liberalen in Oostende , maar tegelijk vergrootte ook zijn slagkracht in het stadsbestuur en het schepencollege.
Groen lijnrecht tegenover sp.a
CD&V die tot voor 18 jaar de absolute sterkhouder was in Oostende, bleef ook 6 jaar geleden een vrij kleine partij. De lijst haalde met nauwelijks 10 % van de stemmen 3 zetels, maar kon dat resultaat wel zeer sterk verzilveren met twee schepenen in het stadsbestuur.
De christendemocraten werden in 2012 zelfs verslagen door Groen die 4 zetels wist te bemachtigen. Groen belandde ondanks die sterke uitslag opnieuw in de oppositie en voerde als progressieve partij een vrij eigen en kritische oppositie. Sterke man bij Groen en volksvertegenwoordiger Wouter De Vriendt kreeg met Groen een jonge dynamische ploeg samen die zich vaak liet opmerken met populaire standpunten en tal van persconferenties. Vaak stonden ze progressief en lijnrecht tegenover de politiek van sp.a.
Vlaams Belang zal zich de verkiezingen van 2012 ook blijven herinneren als een grote nederlaag. Van een partij met 7 zetels werden ze gedecimeerd tot 3 zitjes. Opnieuw 6 jaar oppositie in de gemeenteraad heeft de lijst en de gemeenteraadsleden van Vlaams Belang niet echt doen schitteren. Lijst Dedecker, Alexander en Rood, haalden bij de verkiezingen van 2012 geen enkele zetel.