Nieuws

Puig­de­mont in Roe­se­la­re over­rom­peld door pers

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Carles Puigdemont zal de beslissing van het Belgische gerecht over het nieuwe aanhoudingsbevel tegen hem respecteren. Dat heeft de voormalige minister-president van Catalonië gezegd voor aanvang van een lezing dinsdagavond in Roeselare.

De man kwam er voor een lezing op vraag van de serviceclub Marnixring. Hij werd er overrompeld door de binnen- en buitenlandse pers.

Ook Europees parlementslid en voormalig Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) was te gast in Roeselare. Hij noemde Puigdemont een politieke vriend en omhelsde hem innig. "Ik was de eerste die hij belde toen hij op de vlucht sloeg. Ik heb hem op de goede weg geholpen en bij de juiste mensen gebracht", zei Bourgeois.

Bourgeois vindt het jammer dat de zaak van Puigdemont nog niet voor het EU-Hof is gekomen. Misschien kan het binnenkort wel. "Dat wordt een zeer interessante zaak", zegt hij. "Het Hof heeft al geoordeeld dat je niet automatisch kunt uitleveren zonder een toetsing aan de grondrechten. Nu wordt de overlevering gevraagd op grond van misbruik van publieke middelen en opruiing. (..) Er is nooit opgeroepen tot geweld. Een beschuldiging van opruiing is niet verdedigbaar."

Belga