Nieuws

Pol Van Den Dries­sche toch niet naar provincieraad

2018-10-17 00:00:00 - Pol Van Den Driessche toch niet naar provincieraad

Pol Van Den Driessche (N-VA) zal dan toch niet zetelen als West-Vlaams provincieraadslid.

Dinsdagochtend had hij aangekondigd in zowel de gemeente- als de provincieraad te zullen zetelen, maar daarop moest hij even later terugkomen. Een mandaat als provincieraadslid blijkt immers onverenigbaar met dat van senator.

Met 11,7 procent van de stemmen werden de verkiezingen in Brugge geen al te groot succes voor N-VA, maar met 3.408 voorkeurstemmen haalde Pol Van Den Driessche al bij al een redelijke score en dus neemt hij zeker zijn mandaat op als gemeenteraadslid. Maar hij stond ook op de lijst voor de provincieraad in het Brugse district en haalde daar als lijstduwer de tweede plaats met 5.597 voorkeurstemmen, achter Jan Van Meirhaeghe, die als trekker 7.004 stemmen kreeg. En dus wilde Van Den Driessche ook naar de provincieraad trekken.

De wetgever steekt daar echter een stokje voor. "Toch even de Grondwet erbij gehaald en juristen geraadpleegd. Dat leert ons dat het mandaat van senator onverenigbaar is met een mandaat van provincieraadslid. Vreemd, want een gecoöpteerd senator mag wel tegelijk schepen of burgemeester zijn. Maar 'dura lex sed lex', de wet is de wet", meldt Van Den Driessche via de sociale media. "Ik kan dus straks niet de eed als lid van de West-Vlaamse provincieraad afleggen. Met vertrouwen geef ik dit mandaat door aan de eerste opvolger." Dat is de Beernemse Isabelle Vandenbrande.

Belga

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.