Nieuws

Oppo­si­tie Diks­mui­de naar Raad van State

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

N-VA, Groen en Sp.a-Open trekken naar de Raad van State. Zij zijn het niet eens met de uitspraak van de Raad voor Verkiezingsbetwisting. Die verwierp vorige week een klacht van de oppositie.

Volgens de oppositie zouden rond de gemeenteraadsverkiezingen twee voordrachtsakten ondertekend zijn. Maar volgens de Raad voor Verkiezingsbetwistingen telt de versie van voor de verkiezingen niet als akte en is de klacht dus niet terecht.

Koen Coupillie (Voorzitter N-VA Diksmuide): “De uitspraak van de Raad voor Verkiezingsbetwisting verbaasde ons. Er is dan misschien recht gesproken, rechtvaardigheid is er niet mee geschied. Dat Brusselse advocaten de rechters ervan kunnen overtuigen dat een document met als titel: ‘Voordracht van kandidaat schepenen’ (en op elk blad getekend door de burgemeester en zowat elke huidige schepen) een intentieverklaring is en niet als voordrachtakte moet aanzien worden lijkt ons geen juiste redenering.”

De oppositie trekt daarom naar de Raad van State. “Ofwel trekt de Raad een ander besluit, wat ervoor zorgt dat Diksmuide de volgende jaren niet zal geleid worden door personen die de democratische spelregels aan hun laars lapten. Ofwel blijft de conclusie dezelfde en dan zullen voorakkoorden en het tekenen van voordrachten voor de verkiezingen geen enkele waarde meer hebben.”

Lees ook:

 

Ben Storme