Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Oppositiepartij sp.a is niet te spreken over het uitstel van de beslissing over de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen.
"Dit is de schaamte voorbij. Gewoon een schande", zegt Vlaams sp.a-parlementslid en burgemeester Steve Vandenberghe uit Bredene aan Belga. Het ziet ernaar uit dat de Vlaamse regering vrijdag geen beslissing neemt over de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen. Het verpakkingsplan van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V), waarvan het statiegeld op blikjes en pet-flessen een onderdeel is, staat niet op de agenda van de laatste ministerraad van de regering voor het zomerreces. Daarmee schuift de knoop over het gevoelige dossier wellicht door tot na de zomer.
Tommelein
De burgemeester van Bredene is scherp voor de Vlaamse meerderheidspartijen. "Minister Schauvliege is wellicht te zwak om het statiegeld erdoor te krijgen. De N-VA springt dan weer van de hak op de tak en Open Vld blijft dwarsliggen", aldus Vandenberghe. Vooral de houding van Open Vld en viceminister-president Bart Tommelein vindt de sp.a'er "onbegrijpelijk". "Ik ben burgemeester aan de kust. Het zwerfvuilprobleem is hier gigantisch. Iedereen is voorstander van de invoering van statiegeld. Ook Bart Tommelein komt van de kust. Hij zegt dat hij iets wil doen aan het probleem van het zwerfvuil, maar hij blijft met zijn partij als enige vol op de rem staan voor de invoering van statiegeld.
Reactie
In een reactie zegt minister Tommelein dat het dossier wel op de agenda van de ministerraad had moeten staan. "Er is een stevig en krachtdadig afvalplan nodig". Volgens Tommelein is zwerfvuil een "ernstig probleem" dat dringend moet aangepakt worden. Maar daarbij is de invoering van statiegeld volgens de Open Vld'er "niet de enige zaligmakende oplossing". "Op het strand liggen echt niet alleen maar plastic flessen en blikjes. Wat met verpakkingen van etenswaren? Kauwgum, sigarettenpeuken? Ander plastic?", aldus Tommelein. "In de eerste plaats is er een mentaliteitswijziging nodig", meent Tommelein. En daarnaast moet er een "krachtdadig plan" komen. Dat plan moet volgens Tommelein onder meer voorzien in een grotere
producentenverantwoordelijkheid, de evolutie naar een plasticvrije maatschappij en een strengere aanpak van zwerfvuil met daarbij een verhoogde pakkans en zware boetes.