Nieuws

Minis­ter belooft 100 hec­ta­re extra natuur­ge­bied langs de Leie tegen 2024

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Tegen eind 2024 wil Vlaams Minister van omgeving Zuhal Demir al 100 hectare extra natuurgebied langs de Leie.

Ze antwoordt daarmee op een vraag van partijgenoot Bert Maertens uit Izegem. Het rivierherstel komt er als compensatie van de werken aan de Leie het Seine-Scheldeproject.

Alles samen beloofde Vlaanderen aan Europa om 500 hectare extra natuurgebied als rivierherstel te realiseren. Een belofte van 11 jaar geleden al, maar op vandaag is amper 4 hectare gerealiseerd. De minister belooft concrete stappen, via onder meer onteigeningen. Maar ze rekent vooral op gronden van landbouwers op leeftijd die geen opvolger hebben, waarbij onteigening niet nodig zal zijn. Tegen eind 2027 moet dan 300 hectare extra natuur bijkomen, tegen eind 2031 dan de beloofde 500 hectare. Te laat, zegt de oppositie, omdat er intussen al heel wat andere projecten zijn opgestart, bijvoorbeeld langs het Kanaal Bossuit-Kortrijk.

Vraag blijft ook of het plan van minister Demir volstaat om de beloofde subsidies van Europa effectief nog te krijgen. Door de vertraging dreigt Vlaanderen die te mislopen. Minister Demir maakt zich sterk dat daarover geregeld overleg is met Europa.

Tijs Neirynck