Nieuws

Meer gemeen­te­raads­le­den stop­pen met poli­tiek: Brecht War­nez wil actie

2023-07-12 00:00:00 - Meer gemeenteraadsleden stoppen met politiek: Brecht Warnez wil actie

Deze legislatuur zijn al meer dan duizend gemeenteraadsleden gestopt. Een op de drie komt bij de verkiezingen in 2024 niet meer op of twijfelt. Om het tij te keren, roept Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V) op om lokale mandatarissen meer impact te geven.

Brecht Warnez uit Wingene hamert al langer op het versterken van de gemeenteraad. "Als we mensen willen blijven overtuigen voor de lokale politiek, moeten de gemeenteraadsleden meer te zeggen hebben. Via hen moet de burger meer kunnen wegen op het beleid", zegt de CD&V'er, die daarom een 10-puntenplan uitwerkte.

Bevraging

Hij deed zelf een bevraging bij 806 gemeenteraadsleden. Daaruit blijkt dat een op de drie gemeenteraadsleden zal stoppen of nog niet weet of die kandidaat zal zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen eind volgend jaar.

Van de 7.398 verkozen raadsleden in 2018 zijn er bovendien vandaag al 1.172 gestopt - goed voor 16 procent. Het gaat om 645 mannen en 527 vrouwen. Daarvan zijn 188 raadsleden jonger dan 35 jaar.

Beperkte impact

Verder blijkt dat twee op de drie vinden dat hun impact als gemeenteraadslid te beperkt is. Maar liefst 80 procent wil dat Vlaanderen nog initiatieven neemt om de gemeenteraad te versterken. 

In zijn tienpuntenplan pleit Warnez er voor gemeenteraadsleden meer impact, tijd en ondersteuning te geven. Het gaat onder meer om het toekennen van politiek verlof, dat vandaag erg uiteenlopend is.

Zo wil hij dat elk gemeenteraadslid - afhankelijk van de grootte van de gemeente - twee tot vier dagen politiek verlof heeft met een vervangingsinkomen zoals bij ouderschapsverlof of palliatief verlof. "Als gemeenteraadslid neem je een maatschappelijk engagement op. Het is dus logisch dat je zoals bij ouderschapsverlof hier ook volwaardig verlof kan voor nemen en tijd kan voor vrijmaken."

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga