Nieuws

Maak inklim­ming in vracht­wa­gens strafbaar”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vlaams parlementslid Maaike De Vreese (N-VA) uit Brugge heeft een wetsvoorstel klaar liggen om inklimming in vrachtwagens door transmigranten snel strafbaar te maken.

Op meerdere Vlaamse snelwegparkings zijn de afsluitingshekkens beschadigd door transmigranten. En tot drie à vier keer per week knippen vluchtelingen de prikkeldraad door, in de buurt van de snelwegparking in Mannekensvere. Blijkt uit een antwoord van minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters op haar parlementaire vraag.

Het vernieuwde hekwerk laten vluchtelingen, of mensensmokkelaars, ongemoeid. Vooral sinds de verdieping van de gracht. Maar de prikkeldraad aan de uitloopstrook, een honderdtal meter verder, knippen ze geregeld door. In Westkerke waren er dit jaar nog geen grote problemen

Meer beveiliging

Volgens de politica moeten er op de snelwegparkingterreinen terug beveiligingsteams worden ingezet. Tijdens de eerste weken van de coronacrisis werd beslist om het toezicht door privébewaking af te bouwen. "Nu de coronamaatregelen terug versoepeld worden, moeten er terug meer beveiligingsteams ingezet worden op het terrein. De bestaande raamcontracten voor privé-bewaking lopen binnenkort evenwel af. Helaas heeft minister Peeters nog geen zicht wanneer het raamcontract voor de bewaking van de parkings zal verlengd worden". De Vreese wil dat daar snel werk van gemaakt wordt.

De redactie