Nieuws

Keu­ze voor Dedec­ker is keu­ze voor sterkst moge­lij­ke lijst”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Jean-Marie Dedecker zal volgend jaar de West-Vlaamse kamerlijst trekken voor de N-VA. Opvallend, de burgemeester van Middelkerke doet dat wel opnieuw als onafhankelijke en niet als lid van de partij.

Er komt dus ook geen Lijst Dedecker. Federaal parlementslid Sander Loones uit Koksijde trekt nu de Vlaamse lijst.

"Nog één keer in de strijd"

"Als je de wind op kop hebt, is het veiliger voor een bewezen merk te kiezen", luidde het vanmiddag op een persconferentie. Zoals eerder al uitlekte, zal Jean-Marie Dedecker dus bij de verkiezingen van juni volgend jaar als onafhankelijke de West-Vlaamse Kamerlijst van N-VA trekken. In 2018 was hij al lijstduwer op dezelfde lijst - een keuze die de partij toen geen windeieren heeft gelegd. "Ik gooi me nog één keer in de strijd", aldus Dedecker.

"Menselijke tol om LDD nieuw leven in te blazen"

De 71-jarige burgemeester van Middelkerke geeft toe dat hij een aantal maanden lang bezig is geweest om Lijst Dedecker nieuw leven in te blazen. "Dat is ver gegaan." Maar volgens Dedecker hangt daar ook een menselijke tol aan. Hij is intussen al 71, zou op zoek moeten gaan naar 300 kandidaten en dan nog elke dag met zijn partij in de weer moeten zijn - iets waar zijn echtgenote naar verluidt ook niet voor stond te springen.

Peiling

Wat ook meespeelt, is een recente peiling die LDD op 2,8 procent deed uitkomen in West-Vlaanderen. "Dan moet je realistisch zijn, zelfs al kan die peiling er 2 of 3 procent naast zitten", gaf Dedecker toe. Als je dan vaststelt dat je op de belangrijkste thema's op dezelfde lijn zit als N-VA, is het beter de krachten te bundelen, luidde het.

En die krachten willen N-VA en Dedecker dus bundelen tegen Vivaldi en een eventuele voortzetting van de huidige regering.

"Wij zeggen: dat gaat niet door", benadrukt voorzitter De Wever, waarbij hij vooral brandhout maakt van het federale sociaal-economisch, begrotings-, energie- en asielbeleid.

2023-09-28 00:00:00 - Keuze voor Dedecker is keuze voor "sterkst mogelijke lijst" - jean_marie_dedecker_belga_0.jpg
Belga