Nieuws

Joa­chim Coens stapt ver­vroegd op als voor­zit­ter van cd&v

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Na een dramatisch slechte peiling houdt Dammenaar Joachim Coens de eer aan zichzelf als voorzitter van cd&v. Komende donderdag zal hij de partijraad vragen nieuwe voorzittersverkiezingen uit te schrijven, waarbij hij zelf geen kandidaat is.

De positie van Joachim Coens stond al langer zwaar onder druk. Een peiling van VRT NWS en De Standaard is de druppel die de emmer doet overlopen. Met 8,7 procent wordt cd&v daar de kleinste partij van Vlaanderen, kleiner dan PVDA. Coens, die nog maar kort een rebranding van de partij voorstelde op een ledencongres, houdt nu de eer aan zichzelf.

Komende donderdag zal hij de partijraad vragen om versneld nieuwe voorzittersverkiezingen uit te schrijven. "Ik denk dat het goed zou zijn om tegen de start van het nieuwe politieke werkjaar duidelijkheid te hebben over het leiderschap", zegt hij aan VRT NWS. Zelf is hij geen kandidaat om voorzitter te blijven. Coens werd ongeveer twee en een half jaar terug voorzitter van cd&v, op 6 december 2019. Hij zal zich voortaan focussen op zijn taken als burgemeester van Damme. 

Bart Coopman