Fran­c­ken wil gro­ter asiel­cen­trum in Poel­ka­pel­le, gemeen­te weigert

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het schepencollege van Langemark-Poelkapelle kent geen omgevingsvergunning toe voor de uitbreiding van het asielcentrum in Poelkapelle.

De Regie der Gebouwen had in opdracht van de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor een uitbreiding ingediend. Het doel hiervan was het plaatsen van tijdelijke opvangvoorzieningen (een gedeeltelijke regularisatie), het uitbreiden van blok B en het verbouwen van blok A. In het totaal gaat dit om 132 extra slaapplaatsen (= +50%) in container-units waarvan de helft er al staat zonder vergunning.Schepen Frank Gheeraert: “Staatsecretaris Francken is van plan om nog dit jaar negen asielcentra die tijdens de migratiecrisis werden geopend, te sluiten. In totaal verdwijnen daarmee 2.854 plaatsen. Hoofdreden voor deze sluitingen is de gedaalde asielinstroom ‘waardoor er ruimte is om verder in te krimpen en kosten te besparen….’ niet in Poelkapelle dus. Gelukkig is Langemark-Poelkapelle sinds een paar jaar ontvoogd en beslissen we daar nu zelf over. Ik heb de aanvraag voor de uitbreiding niet goedgekeurd. Het voltallige college is samen met mij van oordeel dat een permanente uitbreiding niet kan.”

Volgens Fedasil is het niet de bedoeling om nu uit te breiden. Wel moet het centrum voorbereid zijn op een mogelijke nieuwe crisis, zegt het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers. Fedasil geeft meer uitleg op zijn website. Klik hier.

Ben Storme