Nieuws

Ener­gie-atol afge­voerd wegens te duur

2015-09-23 00:00:00 - Energie-atol afgevoerd wegens te duur

Er komt geen energie-atol voor de kust van De Haan. Het project zou meer dan een miljard kosten, en dat vindt staatssecretaris van de Noordzee Bart Tommelein te duur.

Het eiland ging twee meter lang zijn en omringd zijn door een muur van wel 10 meter hoog. Bedoeling was dat het de overtollige elektriciteit van de omringende windmolenparken op zee zou stockeren. Op piekmomenten, en wanneer er veel elektriciteit nodig was, zou het de stroom op het net zetten.

Maar het project lijkt nu niet rendabel en misschien ook strategisch niet nodig. Bart Tommelein wil ook niet dat consumenten en bedrijven moeten opdraaien voor de kosten. Hij zal daarom zijn collega's in de ministerraad adviseren de concessie niet toe te kennen aan iLand. Dat consortium omvat behalve de baggergroepen DEME en Jan De Nul ook de stroomreus Electrabel en de overheidsfondsen PMV, SRIW en Socof.

In De Haan reageren ze positief op het nieuws. Dit zegt Wilfried Vandaele op Twitter: "Tommelein verandert van gedacht over eiland voor De Haan. Blij dat hij eindelijk naar mijn argumenten luistert. Nu zijn we weer vrienden."

.@WilfriedVdaele ik ben niet van gedacht veranderd. Ik heb open en objectief project in behandeling genomen en nooit lobbypositie ingenomen.

— Bart Tommelein (@Barttommelein) September 23, 2015

De redactie

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.