Vlaams volksvertegenwoordiger Emmily Talpe uit Ieper wil dat er acties ondernomen worden tegen pesten. Ook Vlaams minister van onderwijs Crevits heeft plannen.
Dat zegt ze naar aanleiding van het overlijden van Lars uit Vlamertinge, de jongen die school liep aan het VTI in Poperinge en daar gepest werd, waardoor hij uit het leven stapte.
Zondag getuigden meer dan 2000 mensen hun medeleven in Poperinge met Lars en zijn familie en vrienden. Ook Emmily Talpe, Vlaams parlementslid, was aanwezig op de witte mars: “De sfeer was zeer sereen. De mensen die ik sprak waren oprecht aangedaan en verontwaardigd. Maar er heerste ook een zekere gelatenheid: Lars was één van die vele jonge tieners die uit het leven stapte omdat hij gepest werd, wat zal deze mars daaraan veranderen?”
Emmily Talpe: "Zeker in West-Vlaanderen moeten we dringend actie ondernemen: Eén op vier zelfdodingen bij Vlaamse kinderen vindt immers plaats in onze provincie. Daarom zal ik maandag in de gemeenteraad het Ieperse stadsbestuur oproepen om de coördinerende rol op zich te nemen om tot een efficiënt antipestbeleid te komen in alle Ieperse scholen. Ook vandaag doen de scholen reeds hun best, maar vaak beperkt zich dit tot kortlopende sensibiliseringsacties. Om pesten structureel terug te dringen is er nood aan een krachtig antipestbeleid het hele jaar door.
Leerlingen zelf betrekken
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits wil sterker inzetten op peer mediation of leerlingenbemiddeling om pesten tegen te gaan. Dat is een methode waarbij kinderen en jongeren na een opleiding zelf leren conflicten aan te pakken. Minister Crevits roept scholen ook op om de bestaande kennis en het materiaal dat voorhanden is, beter te delen. Pesten was vanochtend het belangrijkste thema in de commissie onderwijs in het Vlaams parlement.
Extra informatie: