Nieuws

Merk­waar­dig”: poli­ti­co­loog Her­wig Rey­naert over N‑VA-lijst­trek­ker Dedecker

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Dat Jean-Marie Dedecker de N-VA-lijst in West-Vlaanderen zal trekken, is op zijn minst merkwaardig. Dat zegt professor Lokale Politiek aan de Universiteit Gent Herwig Reynaert uit Torhout.

“Het verbaast me”, zegt professor Reynaert. “Zeker omdat Jean-Marie Dedecker in het verleden soms liet verstaan dat hij wou stoppen met zijn parlementair werk in Brussel”.

"Merkwaardig als onafhankelijke"

Dedecker zou als onafhankelijke de Kamerlijst trekken voor N-VA in onze provincie, lekte gisteravond uit. “Als onafhankelijke, blijkbaar. Ook dat is merkwaardig. De lijsttrekker is het uithangbord van de partij. Tot nu toe is Jean-Marie Dedecker geen lid van de N-VA omdat hij het wellicht niet eens is met sommige punten in het partijprogramma", legt Reynaert.uit.

"Electorale bloedarmoede"

Reynaert noemt de keuze van N-VA een electorale zet: “Het getuigt van electorale bloedarmoede als je een onafhankelijk lid trekker moet maken van je lijst. Dat betekent ook dat N-VA’ers zoals Sander Loonens een stap ‘opzij’ moeten doen”, zegt Herwig Reynaert. “Het is bovendien al langer zo dat mensen vooral kiezen voor een persoon, niet zo zeer voor een bepaalde partij. Dus dit zal niet anders zijn.”

Persmoment met meer uitleg

Vanmiddag geven Jean-Marie Dedecker en de partij N-VA meer uitleg op een persconferentie in Brussel.

BEKIJK OOK:

 

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Andy Debo