Nieuws

Druk op buurt rond asiel­cen­trum in Poel­ka­pel­le neemt toe

2015-11-17 00:00:00 - Druk op buurt rond asielcentrum in Poelkapelle neemt toe

Volgens de burgemeester van Langemark-Poelkapelle is  de druk op de buurt toegenomen nu er meer asielzoekers in het opvangcentrum verblijven.

De politie moet ook vaker tussenkomen. Het was een NV-A oppositieraadslid die op de gemeenteraad aan de alarmbel trok.

Het asielcentrum in Poelkapelle kwam aan bod nadat een studente eerst wel en dan weer niet een enquête in de buurt mocht afnemen. Vreemd, vindt N-VA raadslid Peter Vantomme. Volgens hem wil Fedasil problemen binnenskamers houden. In het centrum dat uitgebreid is met mobiele woonunits verblijven nu 298 asielzoekers, eigenlijk is het bedoeld voor 200. “De situatie is niet gezond. Als je daar in de buurt woont, merk je dat daar veel mensen rondhangen. Ze zitten in privétuinen en ze bellen aan voor wificodes omdat de wifi in de kazerne onvoldoende is. De politie moet ook regelmatig interventies doen. Ik zeg niet elke dag, maar wel regelmatig.”

Kleine interventies

De buurt wordt binnenkort bevraagd, zegt de burgemeester. Ook hij ziet problemen. Alain Wyffels: “Het probleem extern is wat verminderd door het mindere weer. Intern is er toch wel een probleem. De politie wordt toch een aantal keer per week opgeroepen. Het gaat om kleine interventies maar dat kan snel veranderen. Een ander aspect is de civiele veiligheid. In het verleden was het zo dat de kerk van Vijfwegen dienst deed bij evacuatie. Op vandaag is dat gezien het aantal niet meer zo evident." De gemeente maakt alvast een nieuw interventieplan op.

Fedasil ontkent

Fedasil zelf is intussen verbolgen over de problemen met en tussen de asielzoekers.  Sofie Desseyn: “Het aantal problemen met de buurt is niet gestegen. We hebben sowieso een goeie relatie met de buurt en doen daar alles aan. Het is misschien verwonderlijk dat 100 extra personen niet voor extra spanningen zorgen, maar zo is het wel. De bewoners zijn heel solidair met elkaar. Ze weten ook wat het is om geen dak boven het hoofd te hebben.”

Kate Baert