Nieuws

De Haan tevre­den dat ener­gie-atol er niet komt”

2015-09-23 00:00:00 - "De Haan tevreden dat energie-atol er niet komt"

Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) reageert tevreden op het feit dat het energieatol op de Noordzee er wellicht niet komt.

Vandaele volgt het dossier op de voet en verzet zich al langer tegen de plannen om voor de kust van De Haan een eiland voor energie-opslag te bouwen. Hij waarschuwde ook dat de stroom uit het eiland een pak duurder zou zijn dan de marktprijs. Hij ging daarover in het verleden vaak in de clinch met Tommelein. Vandaele: "Bart en ik kennen elkaar goed en we hadden intussen een paar goede gesprekken over het onderwerp. Het laatste nog vorige week. Ik ben blij dat hij nu gas terugneemt. Hij voelt natuurlijk ook dat er geen draagvlak is bij de bevolking van De Haan."

Batterijen

"De toekomst voor de energie-opslag is de opslag in batterijen. Onder meer in Duitsland wordt daarin nu volop geïnvesteerd. Die manier van opslaan is veel goedkoper dan een eiland bouwen en bedrijfszekerder. Als de mensen thuis batterijen plaatsen, zoals in Duitsland nu al verplicht is voor wie zonnepanelen heeft, dan vergroot je het draagvlak bij de mensen en heb je meer zekerheid. Als er iets met het eiland gebeurt, valt je bevoorrading uit. De batterijen daarentegen zullen nooit allemaal tegelijk uitvallen". De N-VA'er besluit: "Ik hoop dat de initiatiefnemers hun plan nu opbergen zodat de discussies kunnen stoppen".

De redactie