De plannen voor een energieatol in de Belgische Noordzee worden minstens met een aantal maanden uitgesteld. Het consortium THV iLand heeft zijn concessieaanvraag ingetrokken.
Het wil binnen een paar maanden met een nieuw businessplan komen. "Reculez pour mieux sauter", aldus iLand-directielid Johan Maes.
Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open Vld) had eind september al gezegd dat hij de regering zou voorstellen om geen concessie toe te kennen voor het energieatol op zee. Tommelein twijfelde aan de haalbaarheid van het project en vreesde een hogere energiefactuur. Na overleg met Tommelein heeft het consortium besloten de concessieaanvraag helemaal in te trekken. "We zijn volop bezig met een update van ons businessplan, maar dat lukt niet binnen de termijn die de regering vraagt", zegt Maes. "Daarom trekken we de concessieaanvraag nu in." Dat betekent niet dat het consortium de plannen in de vuilbak gooit. "We zijn ervan overtuigd dat we binnen enkele maanden een nieuw en beter dossier zullen kunnen indienen", klinkt het.
Reactie Tommelein
Staatssecretaris Tommelein noemt het in een reactie goed dat iLand "begrijpt dat met het huidige businessplan een concessie toekennen niet mogelijk was". Hij zal een eventuele nieuwe aanvraag op dezelfde manier behandelen, met als voorwaarde dat de kosten niet verhaald worden op de belastingbetaler. "Ik sta steeds open voor innovatieve ideeën voor de productie en opslag van hernieuwbare energie op zee", voegt de staatssecretaris nog toe. "De twee voorziene zones voor een energie-eiland blijven beschikbaar."
Reactie actiegroep
De actiegroep "Geen atol voor De Haan-Wenduine" is niet verrast dat het consortium iLand de concessieaanvraag voor een energieatol in de Noordzee terugtrekt en werkt aan een nieuw dossier. "We hadden deze greep uit de trukendoos wel verwacht", aldus voorzitter Dany Van Landeghem. "Voor ons verandert er op zich niets. Zolang de kans bestaat dat er een atol voor de kust van De Haan-Wenduine komt, zetten wij door met onze groep. We blijven op onze hoede", aldus Van Landeghem.