Nieuws

Car­ri­è­re­over­zicht van de nieu­we Minister-President

2014-07-25 00:00:00 - Carrièreoverzicht van de nieuwe Minister-President

Geert Bourgeois is dus Minister-President maar heeft er al een lange politieke carrière opzitten met heel wat ups en downs.

Geert Bourgeois uit Izegem is 63 en was voor zijn politieke loopbaan ooit advocaat. Hij werd in de jaren 70 gemeenteraadslid en daarna ook schepen en kwam in 1995 in de kamer voor de Volksunie. Vier jaar later werd hij fractieleider in de kamer en kort daarna voorzitter van de Volksunie wat hem in woelig water bracht. De Volksunie-leden verkozen hem tegen de zin in van de partijtop met onder meer Bert Anciaux en Patrik Vankrunkelsven. Het conflict escaleerde en Bourgeois nam uiteindelijk ontslag als voorzitter.

Voorzitter

Bourgeois staat voor een conservatieve ,Vlaams-nationalistische koers en dat botste met de progressieve visie van onder meer Bert Anciaux. De Volksunie implodeert, Spirit en N-VA herrezen uit de as. In 2001 werd Geert Bourgeois de eerste voorzitter van de N-VA, de Nieuwe Vlaamse Alliantie.

Eén zetel

Bourgeois voerde fors oppositie tegen Paars. In 2003 was hij de enige eenzame verkozene voor de N-Va in de kamer. De N-Va overleefde dank zij het kartel met CD&V. Bourgeois werd Vlaams minister onder Leterme.  Toen N-Va uiteindelijk op eigen kracht verder ging, volgden de verkiezingsoverwinningen elkaar op. In de vorige Vlaamse regering Peeters was Bourgeois al Vice-Minister-President en nu dus, na de jongste succesvolle verkiezingen voor de N-Va de absolute numero uno van de Vlaamse regering.

(Foto: Belga)

Karl Vandenberghe

karl.vandenberghe@focus-wtv.be

Karl Vandenberghe