Nieuws

Bewo­gen instal­la­tie gemeen­te­raad Diksmuide

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Diksmuide is de installatie van de gemeenteraad gisteravond tumultueus verlopen.

Vorig sp.a-schepen Karline Rambour is uit de partij gestapt en heeft op de zitting de interne ruzie binnen de partij publiek gemaakt. De partij is in Diksmuide trouwens uit de coalitie gevallen. Nu willen CD&V en Idee Diksmuide samen besturen.  Maar er doen hardnekkige geruchten de ronde dat er twee voordrachtakten zijn ondertekend en dat kan wettelijk niet. Een klacht kan zware gevolgen hebben waarbij zelfs de schepenen en de burgemeester moeten opstappen.

Enkel de raadsleden legden gisteren de eed af. De verkiezing van de schepenen gebeurt over twee weken en mogelijk is er dan meer duidelijkheid. "Ik vermoed dat de verkiezingen vlot zullen verlopen. Dan zal het nieuwe schepencollege de beslissing nemen in de nieuwe gemeenteraad", zegt burgemeester Lies Laridon.

N-VA

Als er een tweede voordrachtakte circuleert zou dat met de handtekeningen van CD&V, Idee Diksmuide en ook sp.a moeten zijn. Het is een publiek geheim dat zij een voorakkoord sloten waarbij sp.a-Open naderhand door interne ruzie uit de boot viel. De N-VA, die in de oppositie zit, ruikt z’n kans. "Wij roepen op om al de mensen die de wet hebben overtreden om een stap opzij te zetten", zegt Koen Coupillie. "We reiken de hand aan alle raadsleden die de wet niet hebben overtreden om samen te werken en een nieuw bestuur van Diksmuide in elkaar te steken".

Op 14 januari worden de nieuwe schepenen van Diksmuide verkozen. Afwachten of alles dan naar wens verloopt.

Karl Vandenberghe

karl.vandenberghe@focus-wtv.be

Karl Vandenberghe