Nieuws

Bestuurs­wis­sel in Wer­vik een feit: Mes in onze rug” ver­sus De eni­ge weg”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De gemeenteraad van Wervik heeft gisteravond de motie van wantrouwen tegen de Stadslijst gestemd. Daardoor is de bestuurswissel een feit. Vooruit gaat voortaan in zee met CD&V.

In Wervik wilden de socialisten van burgemeester Youro Casier (Vooruit) niet meer samenwerken met de Stadslijst (Open VLD-Groen-Positief Project). Vooruit wou met CD&V in een nieuwe coalitie stappen. Om die coalitiewissel te doen, was er op 27 april al een gemeenteraad gepland om een motie van wantrouwen te stemmen tegen de Stadslijst. Maar dat is toen niet gebeurd. Nog voor er gestemd kon worden zei de voorzitter van de gemeenteraad dat de motie juridisch niet in orde was en dus ook niet kon goedgekeurd worden.

“Mes in mijn rug”

Gisteren verklaarde de plaatsvervangend voorzitter de motie van wantrouwen wel ontvankelijk. En ze werd bij stemming aangenomen. De Stadslijst zit dus niet langer in het bestuur. Tijdens de gemeenteraad laaiden de emoties wel op. Bert Verhaeghe, die normaal burgemeester ging worden, spreekt van een mes in zijn rug. “Dit alles is gebeurd voor het behoud van de macht,” zei hij. “Ik voel boosheid, pijn, verdriet, ontgoocheling, een emotionele rollercoaster. Er wordt ons onrecht aangedaan. De motie wordt manifest misbruikt. Er is geen sprake van onbestuurbaarheid. De reden voor de motie is absolute nonsens.”

“De enige weg”

Na de stemming verliet de Stadslijst de gemeenteraad. Daarna legden de nieuwe schepenen en burgemeester de eed af. Burgemeester Youro Casier: “Het gaat ons niet om de postjes. We hebben inhoudelijk een sterk programma. Dit is de enige weg voor het verder besturen van de stad.”

BEKIJK OOK:

 

Ben Storme
Stefaan Six