Nieuws

ACV bezorgd over bespa­rings­plan­nen Stad Kortrijk

2022-07-16 00:00:00 - ACV bezorgd over besparingsplannen Stad Kortrijk

Het ACV Openbare Diensten is bezorgd over de plannen van Stad Kortrijk om het begrotingstekort van 47 miljoen euro op te vangen. De vakbond vreest vooral de personeelsvermindering en het kleinere budget voor de dagelijkse werking.

Het Kortrijkse schepencollege maakte vrijdag zijn meerjarenbegroting voor de komende vijf jaar bekend. De stad heeft daarvoor een tekort van 47 miljoen euro berekend, voornamelijk te wijten aan de inflatie. Toch maakt het stadsbestuur zich sterk dat er geen nieuwe belastingen, naakte ontslagen of besparingen op de basisdienstverlening aankomen. Kortrijk stelt wel 35 miljoen euro aan geplande investeringen uit, maar koos die gericht uit om de impact op de Kortrijkzaan zo klein mogelijk te houden.

Minder middelen

De andere 12 miljoen euro die Stad Kortrijk daarnaast nog dient te besparen, haalt ze uit de dagelijkse werking van de stadsdiensten. Door de inflatie zullen de aanvullende personenbelasting en de onroerende voorheffing automatisch meer opbrengen. De stad kiest ervoor om andere belastingen niet te verhogen, maar wel te indexeren, waardoor Kortrijk uiteindelijk nog 4,6 miljoen moet snoeien in zijn eigen uitgaven.

Die laatste besparing baart de christelijke vakbond zorgen. Het plan van Stad Kortrijk raakt niet aan de basisdienstverlening: veiligheid, het aanbod van Zorg Kortrijk en het onderhoud van het openbaar domein. Wat de politici wel hebben aangepakt, zijn de werkingsbudgetten want die zullen voor bepaalde diensten niet indexeren. “ Dat betekent bijna steeds: hetzelfde werk blijven verder doen maar met minder middelen”, zegt het ACV. “Hierdoor verhoogt de stress bij de personeelsleden waardoor wellicht nog vlugger en nog meer uitval kan verwacht worden.”

Geschrapte jobs

Uit het personeelsbestand van de stad zullen ook 33 jobs verdwijnen. Het gaat om werknemers die bijvoorbeeld op pensioen gaan en niet vervangen worden en bedienden die een andere functie binnen de stadsdiensten krijgen. De vakbond is opgelucht dat de financiële operatie niet met de grove borstel door de personeelskosten, het “makkelijke” slachtoffer, gaat. Toch hebben de vakbondsleden ook kritiek op de werkwijze. “In de laatste jaren is het aantal personeelsleden met een diploma van minstens hoger onderwijs opmerkelijk gestegen ten opzichte van het aandeel van de personeelsleden met een lagere graad”, deelt het ACV mee. “Als je weet wie tenslotte binnen de diensten zal moeten beslissen waar op personeel zal worden afgebouwd, dan valt te vrezen dat ook hier de uitvoerende functies zullen geviseerd worden.”

Het ACV pleit er bij het Kortrijks stadsbestuur ook voor om geschrapte functies niet te vervangen door private werkgevers. “Door bepaalde diensten uit te besteden aan private werkgevers verdwijnen de personeelsleden en de kosten uit de personeelsbegroting, maar komen de kosten soms groter terug in de te betalen facturen aan derden”, aldus de vakbond.

Mocht de inflatie nog verder stijgen, zou het Kortrijks begrotingstekort ook nog kunnen aandikken. Oppositiepartij CD&V reageerde al dat de meerderheid het begrotingstekort fors onderschat.

Bekijk de reportage over de meerjarenbegroting van het Kortrijkse stadsbestuur (15/07):

 

Redactie