90 bomen gekapt in Asse­broek­se Meersen

2016-05-19 00:00:00 - 90 bomen gekapt in Assebroekse Meersen

Volgens Groen Beernem hanteert het Agentschap voor Natuur en Bos de botte bijl in natuurgebied de Assebroekse Meersen.

Het zou er beeldbepalende populieren wegkappen in volle broedseizoen - en overtreedt zo zijn eigen regels. De Assebroekse Meersen is een 420 ha grote natuurgebied dat zich uitstrekt over de gemeenten Assebroek, Beernem- Oedelem en Oostkamp.

Natuurwaarden herstellen

Het Agentschap en de Vlaamse Landmaatschappij willen er de natuurwaarden herstellen, maar volgens Groen gebeurt dat niet op de juiste manier. Ignace Tousseyn, voorzitter Groen Beernem: “Alles klonk goed op papier, maar de werkelijkheid ziet er helaas anders uit. Heel wat bomen (knotwilgen, populieren) verdwenen intussen en in de plaats kwam er beton, heel veel beton. En dat in een natuurgebied. En deze week werd het nog erger. Want de tientallen hoge, beeldbepalende én gezonde populieren langsheen de Middendreef werden begin deze week allemaal omgehakt.”

Volgens de verklaring van het Agentschap is de reden hiervoor dat er een fietspad langs de Middendreef komt. Dat maakt deel uit van de Groene Fietsgordel rond Brugge. Het fietspad wordt deels verhard en sommige bomen die al voor een stuk ontworteld waren, zouden het op termijn niet overleven, aldus het Agentschap Natuur en bos. De bomen zijn ook al meer dan 60 jaar oud. Vallende takken zouden een gevaar voor de fietsers kunnen kunnen zijn.

Inspraakmomenten

De natuurwaarde van Assebroekse Meersen zit hem vooral in de Dotterbloemhooilanden, aldus nog het Agentschap Natuur en Bos. De stad Brugge wijst er van haar kant op dat het beheersplan voor de Assebroekse Meersen tot stand is gekomen na overleg met alle betrokken partijen. Er waren ook geregeld  inspraak- en voorlichtingsmomenten voor het brede publiek.

Ben Storme