Op zondag 14 oktober 2018 trekken alle Belgen opnieuw naar de stembus voor gemeenteraadsverkiezingen. Eén jaar vooraf maken we een stand van zaken op van alle West-Vlaamse steden en gemeenten. Bekijk hier het overzicht van Oostkamp.
Burgemeester Luc Vanparijs gaf dit jaar de sjerp door aan Jan De Keyser. Zo wil CD&V zijn machtspositie in Oostkamp veilig stellen. Met 41 procent hielden zij N-VA af, dat op 26,3 procent eindigde. CD&V had wel de drie zetels van sp.a nodig om een meerderheid te vormen. Vlaams Belang, Groen en 8020Blauw hebben elk één zitje in de gemeenteraad. Op 1 januari 2016 werd Franky De Jonghe (sp.a) schepen in plaats van Luc Vande Caveye (CD&V), en op 1 juli 2016 nam Martin Vanhollebeke het zitje in van Sebastian Vande Ginste, die op zijn beurt OCMW-voorzitter werd in plaats van Herman Himpens.
De grafiek toont de zetelverdeling na de verkiezingen van 2012. De percentages zijn de behaalde resultaten in de gemeenteraadsverkiezingen in 2012.
Wat gebeurde er politiek tussen 2012 en nu?
In Ruddervoorde werd Ridefort ingehuldigd, een complex met plaats voor sport, cultuur en vrijetijd en in Oostkamp werd OostCampus nog meer het knooppunt voor de burger als ontmoetingsplaats voor verenigingen en evenementen. De toekomst van Woonzorgcentrum Ter Luchte in Ruddervoorde wordt voorbereid, met een zoektocht naar een externe partner. Ook aan verdere woongelegenheid wordt gedacht met de verkaveling van Wastine en het RUP Nieuwenhove. De toekomst is trouwens belangrijk voor Oostkamp, dat met Visie 2030 toekomstgericht wil nadenken met experts en deskundigen over het leven in Oostkamp in 2030.
Een pilootproject, en daar heeft de oppositie wel wat moeite mee. Patrick De Groote (N-VA) : “Visie 2030 is een voorbeeld van gestuurde democratie. Iedereen werkt eraan me, maar eigenlijk staat er niks in. Een ander pilootproject, zoals het bouwen in waterrijk gebied in Ruddervoorde, zorgt gewoon voor teveel risico’s. Het doortochtenbeleid, een pilootproject van 20 jaar geleden, is nog steeds niet beslist. Er is sprake van het doorsnijden van het traject Brugge-Kortrijk, maar dan creëer je gewoon een dode gemeente. Het gemeentebestuur neemt ook minder initiatieven, en laat dat aan de verenigingen, weliswaar in een regisserende rol. Het risico ligt dan wel bij de verenigingen. Maar wat vooral tegen de borst stoot, is dat je Oostkamp nog steeds moet betalen voor groenafval. En dat in een gemeente die zich promoot als groen.”
Lees ook
- Nieuwe Oostcampus klaar in Oostkamp
- Sport- en cultuurvereningen samen in Ridefort
- WZC Ter Luchte schrapt verbouwingsplan
- Dossier: alles over de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 in Oostkamp
De top 10 van voorkeursstemmen in 2012
Naam Partij Aantal stemmen VANPARYS Luc CD&V 2.455 DE KEYSER Jan CD&V 1.767 HIMPENS Herman CD&V 1.766 ROELOF Els CD&V 1.709 DE GROOTE Patrick N-VA 1.696 VANDE CAVEYE Luc CD&V 1.290 TALLOEN Katrien CD&V 1.150 VANDE GINSTE Sebastian CD&V 896 BEKE Christine sp.a 802 VANHOLLEBEKE Martin CD&V 763