Op zondag 14 oktober 2018 trekken alle Belgen opnieuw naar de stembus voor gemeenteraadsverkiezingen. Eén jaar vooraf maken we een stand van zaken op van alle West-Vlaamse steden en gemeenten. Bekijk hier het overzicht van Oostende.
S.pa is na de verkiezingen van 2012 voor het eerst sinds de jaren ´90 zijn absolute meerderheid kwijt. En ook hun bijna traditionele coalitiepartners Open VLD en CD&V gingen erop achteruit. CD&V behield 3 zetels en kon die verzilveren met twee schepenposities. Open VLD had 6 zetels. De winnaars van de vorige gemeenteraadsverkiezingen in Oostende kwamen in de oppositie terecht. Groen, dat van 1 naar 4 zetels ging én N-VA, die meteen goed was voor 10 zetels.
De grafiek toont de zetelverdeling na de verkiezingen van 2012. De percentages zijn de behaalde resultaten in de gemeenteraadsverkiezingen in 2012.
Wat gebeurde er politiek tussen 2012 en nu?
De verkiezingsuitslag heeft de politiek in Oostende veranderd. In augustus 2014 was Jean Vandecasteele plots geen burgemeester meer omdat Johan Vande Lanotte terugkeerde uit de nationale politiek. De minister van staat die 62 is vervelde tot burgemeester en Jean Vandecasteele was na 18 jaar burgemeesterschap weer gewoon schepen.
De N-VA die vijf jaar lang vlijmscherp oppositie voerde, zegt dat er in het eerste deel van de legislatuur niets is gebeurd omdat er moest gewacht worden op Vande Lanotte. Maar ook na de burgemeesterswissel bleef de N-VA vrij kritisch over het Oostendse bestuur. Zelf noemen ze het constructieve oppositie, maar de vraag naar de verkiezingen toe wordt of de kritische lik-op-stukpolitiek van N-VA in Oostende een electorale geschenk oplevert.
Vande Lanotte pakt ondertussen uit met een ambitieus project van een stadslijst en wil op die manier nog eens gaan voor zes jaar burgemeesterschap. Hij belooft nieuw politiek personeel en een project dat de oude socialisten na 24 jaar beleid ook in Oostende helemaal moet vernieuwen. Verschillende pogingen om in kartel te gaan met Groen van federaal parlementslid Wouter De Vriendt leverden in het verleden niets op.
Het worden in Oostende in elk geval spannende verkiezingen, want het is niet zeker dat Johan Vande Lanotte na de verkiezingen opnieuw een coalitie op de been krijgt waarvan hij de topman blijft. Ook Bart Tommelein, die ondertussen twee ministerportefeuilles aan zijn curriculum heeft toegevoegd, zegt dat hij echt wel burgemeester zou willen zijn in Oostende.
Lees ook
- Oostende trekt de kaart van de digitalisering
- Commotie rond de Grote Post in Oostende
- Nieuwe verkaveling in Mariakerke
- Meer plaatsen voor kinderopvang in Oostende
- 1,2 miljoen voor crematorium Oostende
- Dossier: alles over de gemeenteraardsverkiezingen 2018 in Oostende
De top 10 van voorkeursstemmen in 2012
Naam Partij Aantal stemmen VANDECASTEELE Jean sp.a 6.454 VANDE LANOTTE Johan sp.a 4.024 DE BLOCK Franky sp.a 3.848 GERMONPRE Tom sp.a 2.583 CROMBEZ John sp.a 2.414 ANSEEUW Björn N-VA 2.398 TOMMELEIN Bart Open Vld 2.151 VENS Vanessa sp.a 2.110 DE VRIENDT Wouter Groen 2.089 BOURGOIGNIE Nancy sp.a 1.710