Tendens

Plant­aar­dig bak­ken met Chez Mariette

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Vlaming houdt van gebakjes, maar wat als je geen zuivel of eitjes eet? Marieke Wyns, ook bekend als Chez Mariette, laat zien dat er heel wat lekkere alternatieven mogelijk zijn. Met 'Het Vegan Bakboek' tover je heerlijke desserts op tafel: van muffins en cakes tot taartjes en koekjes. En het belangrijkste: je hoeft er geen volleerd patissier te zijn!

Marieke is zelf dol op gebakjes. Toen ze klein was, ging ze vaak naar de bakker om iets lekkers te halen. "Taarten zijn altijd mijn geluk geweest. Ik noem het niet graag een ‘guilty pleasure’, want je hoeft je niet schuldig te voelen om van zoetigheid te houden," zegt Marieke.

Later werd ze veganist. Dat betekent dat ze overstapte op een plantaardige levensstijl. Helaas stelde de wereld van de veganistische toetjes haar teleur: "Ik vond het nogal droog en saai. Dus begon ik er zelf aan en zo is mijn liefde voor bakken ontstaan."

Vegan maar lekker

Fotos het vegan bakboek 4

De meeste mensen denken bij de term veganistisch aan onsmakelijk of saai. Tegenwoordig zijn er veel creatieve bakideeën voor veganisten, zoals taarten met avocado of rode bietjes. Marieke vindt ze lekker, maar ze mist de oorspronkelijke smaak van gebakjes: "Ik wil gebakjes maken waarvan niemand weet dat er iets mist."

Ze is ervan overtuigd dat iedereen, zelfs niet-vegans, deze desserts lekker zouden vinden. "Ik moest ooit een dessertbuffet maken voor vleesliefhebbers. Een van hen kon niet tegen lactose. Dus moest ik veganistische toetjes maken. Ik vond het grappig dat zelfs de anti-vegans van deze lekkernijen smulden."

Alternatieve ingrediënten

Fotos het vegan bakboek 2

Tegenwoordig zijn er veel veganistische alternatieven voor melk, room en boter op de markt. Eieren zijn echter moeilijker te vervangen. Eieren zorgen voor een verbinding tussen al die ingrediënten. Volgens Marieke hangt het af van het dessert dat je wilt bakken. "Ik gebruik vaak appelmoes als alternatief, maar daar kan je geen meringue mee maken. Dus voor meringue moet je een ander alternatief zoeken, zoals bijvoorbeeld kikkererwtensap."

Ze is ervan overtuigd dat iedereen, zelfs niet-vegans, deze desserts lekker zullen vinden. "Ik moest ooit een dessertbuffet maken voor vleesliefhebbers. Maar een van hen was lactose-intoralant. Dus moest ik veganistische lekkernijen maken. Ik vond het zo grappig dat zelfs deze anti-vegans deze lekkernijen verslonden."

Probeer het uit

Fotos het vegan bakboek 3

Bakken is voor iedereen. Ook Marieke geeft aan dat ze er niet perfect in is. "Ik sukkel ook nog met bakken. Mislukken hoort erbij. Wees dus niet bang om een recept uit te proberen." De beste tip volgens Marieke is om het hele recept te lezen voordat je gaat bakken. Zo weet je zeker dat je alle ingrediënten in huis hebt. En laat de moed niet zakken als je dessert er niet hetzelfde uitziet als in het boek. "Het is de smaak die telt," aldus Marieke.

Ilse Van der Vennet