Partnercontent

Vrij­wil­li­ger bij de Last Post

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Toen Youri begon aan het bouwen van zijn huis in Ieper, botsten ze vaak op springtuig uit de Eerste Wereldoorlog. Obussen, granaten… Youri vond het allemaal tijdens de bouwwerken van zijn huis: “Door die springtuigen tegen te komen in de ondergrond, voelde ik echt die geschiedenis van wat er hier in Ieper gebeurd is. Het zorgde ervoor dat ik vrijwilliger werd tijdens de herdenking van 100 jaar Wereldoorlog I van 2014 tot 2018.”

Geschiedenis levendig houden

Toen dat project er op zat, wilde Youri zich nog verder inzetten om de geschiedenis van de oorlog levendig te houden. “Ik wil dat nooit vergeten wordt wat onze jongens voor ons hebben gedaan,” zegt Youri.

Ceremonial Assistant

Hij hoorde dat ze bij de Last Post nog een ceremoniemeester konden gebruiken, dus solliciteerde Youri voor die functie. “Als Ceremonial Assistant zorg ik er voor dat de Last Post, de ceremonie om de gesneuvelde soldaten te herdenken onder de Menenpoort in Ieper, sereen verloopt. Als er een krans moet gehangen worden, doe ik dat ook, of ik maan de mensen aan om in stilte en respectvol de ceremonie bij te wonen.”

Geen opgave

Voor Youri is het geen opgave om zowat elke avond om acht uur aan de Menenpoort te zijn. De wintermaanden zijn iets kalmer dan de toeristische zomermaanden. Dat maakt dat élke Last Post anders is. 

Ik trek thuis mijn uniform aan, en neem dan meestal de fiets naar de Menenpoort. Als op het einde van de ceremonie, familieleden van slachtoffers ons komen bedanken, dan weet ik waarom ik het doe.

Youri
Ann-Sofie Sabbe