Partnercontent

Rik werkt in de soci­a­le kruidenier

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Torhout zijn heel veel vrijwilligers aan de slag – en ze zoeken er daar ook nog heel veel. Rik hoorde bij de start van z’n pensioen zo’n oproep, en schreef zich in om vrijwilliger te worden bij stad, en met succes.

De sociale kruidenier

Samen met nog heel wat andere vrijwilligers, zette hij de sociale kruidenier De Kommisje op poten. In deze winkel kunnen mensen in armoede of met een lager inkomen inkopen doen.

Vroeger kregen de mensen een voedselpakket van de voedselbanken, maar dan hebben ze geen keuze en moeten ze het doen met wat ze krijgen. Hier in De Kommisjekunnen ze zelf hun winkelmandje vullen.

Rik

Het sociaal contact

Rik zorgt ervoor dat de leveringen van bijvoorbeeld voedsel dat supermarkten niet meer kunnen verkopen, vlot binnenkomen en een plaats krijgen in de winkel. Hij haalt ook voedseloverschotten van de wekelijkse markt op. En hij bedient de mensen in de winkel, en slaat dan ook een praatje. “Vooral dat sociaal contact vind ik heel leuk. Je komt met heel veel verschillende soorten mensen in contact, en dat maakte het echt boeiend.”

Iedereen aanraden

Rik zou vrijwilligerswerk aan iedereen aanraden. “Ik heb het vroeger, toen ik nog werkte nooit gedaan, maar van zodra ik op pensioen was, had ik er tijd voor en ben ik er in gestapt.” Voor Rik is het engagement dat je aangaat vooral heel belangrijk. “Als je je inzet, moet je er ook echt voor gaan. Je kan niet zeggen, dan kom ik wel eens en dan niet. Neen, de mensen rekenen dan op je en dan moet je er ook staan,” vertelt Rik nog.

Ann-Sofie Sabbe