Partnercontent

De wereld­bur­ger: Gur­preet & Har­deep – Sikh-event

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Gurpreet en zijn vrouw Hardeep komen uit de regio Punjab, in het noordwesten van India, grenzend aan Pakistan. Samen hebben ze al een 2-tal jaar een Indisch restaurant in het centrum van Ieper, waar ze je meenemen in hun eetcultuur…

Punjabi-keuken

De Punjabi-keuken gebruikt heel wat kruiden – uiteraard! - en staat bekend om zijn tandoori en zijn Basmati-rijst. Verder zijn de Punjabi verzot op melk, karnemelk, Ghee – een soort boterolie is dat, panir – een typische zachte kaas, en palak of spinazie.

Sikh

Gurpreet valt als ‘Sikh’ meteen op in z’n restaurant, door de tulband die hij draagt. Samen met z’n vrouw werkt hij mee aan een groot evenement rond de Sikh-geschiedenis in de Westhoek dat eind april georganiseerd wordt. De gemeenschap heeft hier heel wat geschiedenis. Van zodra de werken aan de Menenpoort afgelopen zijn, moet je maar eens gaan kijken naar de namen op de muren. Daar is een hele lijst aan mensen met de familienaam ‘Singh’, dé naam die iedere sikh-man draagt. Als kolonie van Engeland streden zij mee in de Eerste Wereldoorlog, wat ieder jaar op 11 november door de Sikh herdacht wordt.

Sikh-evenement

Binnenkort, eind april, worden in Ieper meer dan 500 sikh verwacht. De gemeenschap viert dan hun kerstdag – dat gebeurt in ‘het Vleeshuis’ in Ieper. Daar wordt een tijdelijke tempel gebouwd waar iedereen welkom is. 72 Uur lang zal daar voorgelezen worden uit hun heilig boek. Bij de tempel hoort ook een gemeenschapskeuken of ‘langar’. Sinds de 15de eeuw hebben Sikh het gebruik om gratis maaltijden op te dienen, als teken van gelijkheid. Iedereen mag mee aanschuiven. Bij deze zijn jullie uitgenodigd!

Caroline Verstraete

caroline.verstraete@picstory.be

Caroline Verstraete