Partnercontent

De wereld­bur­ger: Agnies­z­ka uit Polen en Stasegem

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Agnieszka Romek uit Polen volgde van haar 9 tot 19 jaar een professionele opleiding ballet, jazz en latino in haar geboorteland. Het dansen opende voor haar de grenzen van het toen nog communistische Polen en ze brengt haar kennis nu al jaren over op de West-Vlaamse jeugd.

Van Polen naar België

Agnieszka Romek uit Polen begon op 3 jarige leeftijd te dansen. Ze volgde van haar 9 tot 19 jaar een professionele opleiding ballet, jazz en latino in Polen. Op haar 15de werd ze gevraagd om voor een danscompagnie in Polen te dansen. Het was een compagnie die ook vaak naar het buitenland reisde. Dat deed ze graag! En dat deed ze steeds vaker. Polen was toen nog geen EU-lid en de Poolse dansers werden uitgestuurd om Polen te promoten in het Westen.

Na haar opleiding deed ze stages en castings en zo kwam ze in 2002-2003 voor een stage terecht in Nederland. Uiteraard ging ze ook naar België. En daar ontmoette ze choreografe Isabelle Beernaert uit Kortrijk, die haar vroeg om voor haar compagnie te dansen. Zo startte haar verhaal in West-Vlaanderen…

Lesgeven

Toen Agnieszka kinderen kreeg, stopte ze zelf met dansen en begon ze les te geven. Eerst alleen bij Danzas, de dansschool van Isabelle Beernaert, maar later ook bij andere dansscholen in Kortrijk, Deerlijk, Kuurne... En in 2015 startte ze haar eigen project, ARC (Agnieszka Romek Creations) - een productiehuis waarmee ze voorstellingen maakt. In 2022 startte ze ook haar eigen Academie voor volwassenen. Daar geeft ze ballet, clipdance met muziek uit de jaren ‘90, Latino solo en Burlesque workout. Er zijn niet veel plaatsen waar volwassen, boven een bepaalde leeftijd terecht kunnen om te dansen, om samen iets moois te maken, die plek en dat aanbod vinden ze hier.

Caroline Verstraete

caroline.verstraete@picstory.be

Caroline Verstraete