De West-Vlaamse hogeschool Vives heeft alle studenten dit academiejaar een extra factuur van 80 euro bovenop het inschrijvingsgeld aangerekend.
Volgens Vlaams parlementslid Tine Soens (sp.a) uit Kortrijk is dat ongehoord. Volgens haar bewijst de hogere factuur dat de besparingen van minister van Onderwijs Hilde Crevits het onderwijs treffen. "Maar het is zeker geen oplossing om dan een extra factuur aan de studenten en hun ouders door te rekenen. Die betalen immers al een verhoogd inschrijvingsgeld. Dat moet volstaan om van alle diensten gebruik te mogen maken", aldus Soens.
In een brief aan de studenten en ouders deelt hogeschool Vives mee dat het 80 euro extra aanrekent (40 voor studenten die minder dan 30 studiepunten opnemen). De extra factuur dient volgens de school om een aantal kosten te dekken zoals het onbeperkt gebruik van internet op de campus, het beschikbaar stellen van pc's en apparatuur en het gebruik van gemeenschappelijke ruimtes.
Crevits
Sp.a-parlementslid Tine Soens neemt de extra factuur op de korrel. "Een factuur van 80 euro betekent een verhoging van 10 procent bovenop het inschrijvingsgeld van 890 euro", klinkt het. "Ik vind het ongehoord dat de Vlaamse regering eerst het inschrijvingsgeld verhoogt en daarna bespaart op de werkingsmiddelen van het onderwijs waardoor sommige instellingen nu gedwongen worden om extra facturen te sturen naar hun leerlingen.De sp.a-politica gaat de kwestie aankaarten bij minister van Onderwijs Hilde Crevits.
Volgens minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft de betrokken hogeschool intussen al laten weten dat de factuur waarvan sprake niet nieuw is. De minister laat door de regeringscommissaris wel onderzoeken "of instellingen op een geoorloofde manier extra kosten aanrekenen". Dat hier een link gelegd wordt naar het hogere inschrijvingsgeld verbaasd de CD&V-minister wel. "De extra inkomsten van de hogere inschrijvingsgelden krijgen de instellingen van het hoger onderwijs trouwens integraal. Het gaat om minstens 45 miljoen euro. Een aantal rapporten heeft al bevestigd dat de inschrijvingsgelden in Vlaanderen laag blijven in vergelijking met heel wat andere landen."