Scholen blijven open, maar er zijn veel praktische problemen
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
De strengere maatregelen die Vlaams onderwijsminister Ben Weyts nogal onverwacht gisteravond afkondigde, zorgt vandaag in heel wat scholen nog voor organisatieproblemen.
Zo moeten de refters op slot, en moeten leerlingen en leerkrachten nóg meer gescheiden worden van elkaar en waar mogelijk alles buiten in de eigen klasbubbel doen. Ook bij de vrije basisschool De Boomhut, in Sint-Henricus bij Torhout, vindt de directeur het tijdstop van communiceren door de minister nogal ongelukkig. In deze school met 140 leerlingen en een tiental leerkrachten is beslist om vandaag al geen warme maaltijden meer te geven, de ouders werden hierover gisteravond nog op de valreep ingelicht.
Het Overlegcomité stuurde de ministers van Onderwijs vrijdagavond terug naar de tekentafel om extra maatregelen uit te werken. De aanscherpingen die amper twee dagen eerder werden beslist - een mondmaskerplicht voor de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar basisonderwijs en uitstel van het voltijds contactonderwijs in de tweede graad secundair tot na de paasvakantie - waren niet voldoende om de sterk stijgende besmettingen in het onderwijs een halt toe te roepen.
De ministers overlegden het afgelopen weekend met de sociale partners en met elkaar, en kwamen zondagavond op een persconferentie met extra maatregelen. Die moeten de periode tot de paasvakantie overbruggen en ervoor zorgen dat de scholen open kunnen blijven.
Refters dicht en gescheiden speeltijden
Voor alle scholen geldt dat ze verschillende klasgroepen - zeker binnen - zo weinig mogelijk met elkaar mogen vermengen. Zo gaan de refters dicht: kinderen moeten dus tot de paasvakantie in de klas eten, of in open lucht. De onderwijsministers vragen ouders ook om kinderen de komende twee weken niet met het openbaar vervoer naar school te laten komen, maar te voet, met de fiets, met de step of met ander eigen vervoer. De speeltijden van verschillende klasgroepen moeten zoveel mogelijk van elkaar gescheiden worden. Om groepen nog beter van elkaar te scheiden kunnen scholen een beroep doen op cafetaria's van sportclubs, parochiezalen en andere leegstaande ruimtes in de buurt, klinkt het.
Fysiek contact vermijden
Daarnaast is het de bedoeling om lessen en sportlessen zoveel mogelijk buiten te organiseren, en bijvoorbeeld ook de leraarskamer naar buiten te verplaatsen. Buitenschoolse activiteiten kunnen enkel doorgaan in de eigen klasgroep en in open lucht.
Tot slot moeten de volwassenen op school zo veel mogelijk fysiek contact vermijden. Dat wil zeggen dat er enkel digitaal kan worden vergaderd en dat buitenstaanders niet meer worden toegelaten tot de school, met uitzondering van CLB-personeel, leerkrachten in opleiding, externe praktijkleerkrachten, verpleegkundigen en therapeuten, persoonlijke assistenten, personeel van revalidatiecentra en tolken en doven voor slechthorenden.
"Prioriteit aan het onderwijs"
Volgens Vlaams minister van Onderwijs van Ben Weyts (N-VA) gaan de scholen zover ze kunnen zonder te sluiten. De onderwijsministers blijven ook vasthouden aan de volledige herstart van het contactonderwijs na de paasvakantie. "Prioriteit geven aan ons onderwijs, onze kinderen en jongeren, dat was de doelstelling en dat is het nog steeds", zei hij zondagavond. "We onderstrepen de visie van de virologen die zeggen dat de scholen niet de motor zijn van het virus, en we betreuren dat er een sfeer gecreëerd wordt die daartegen ingaat."