Nieuws

Roe­se­la­re strijdt tegen lege en onge­zon­de brood­do­zen op school

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Steeds meer kinderen komen met een lege brooddoos naar school. Of er zit ongezonde voeding in, zoals chips en koude frieten. De stad Roeselare wil daar iets aan doen, en maakt vanaf volgend schooljaar een budget vrij voor alle basisscholen.

In drie scholen loopt nu al een proefproject, onder meer in MPI Sterrebos.

Pauzegroentjes

Een idee is dat van de pauzegroentjes. MPI Sterrebos wil één keer per week de kinderen een bordje rauwe groenten voorschotelen. Veel kinderen kennen ze niet meer. De school wil zo zorgen voor gezonde voeding. Maar ze wil ook de strijd aangaan tegen de lege brooddoos, want steeds meer kinderen hebben geen eten mee naar school.  Of onvoldoende. Conny Wallyn, directeur GO! MPI Sterrebos: "Daar moet ik helaas volmondig ja op zeggen. Het is zeker niet evident in deze tijden. En ik vrees dat het in de toekomst niet beter zal worden, met die hoge energieprijzen."

Hulp met eigen middelen en via vzw

De secundaire afdeling heeft een eigen bakkerij, en er is ook een internaat. Er zijn dus vaak restjes, zodat niemand met een lege maag naar de klas moet. De school werkt ook samen met de vzw Zonder Honger Naar bed. Een vereniging die mensen in armoede aan voeding helpt. Gwendoline Lefere, Vereniging Zonder Honger naar Bed: "De directeur stuurt mensen die het nodig hebben naar mij door. Zij nemen dan op hun beurt contact met mij op. Zij komen dan afhalen of wij zorgen voor een noodpakket met voeding als zij zonder voeding zitten."

Van drie pilootscholen naar alle basisscholen

De school verdeelt ook wekelijks fruit en teelt ook zelf groenten. Een mooi voorbeeld van deze pilootschool, zegt de Stad Roeselare. Die wil vanaf volgend schooljaar alle basisscholen steunen in de strijd tegen lege en ongezonde brooddozen. Michèle Hostekint, schepen van Gezondheids- en armoedebeleid Roeselare: "Het is niet de bedoeling dat wij gaan zeggen hoe het moet. We willen echt input van de scholen krijgen. Want zij weten het meest en het best waar hun kinderen het meeste nood aan hebben."

In Roeselare groeit een op de zes kinderen op in kansarmoede. Dat komt neer op 1.200 leerlingen in het basisonderwijs.

Redactie