Nieuws

Nu ook vre­des­klas­sen in plaats van zee- & bosklassen

2022-02-18 00:00:00 - Nu ook vredesklassen in plaats van zee- & bosklassen

We kennen al bos- en zeeklassen, en in Ieper bieden ze nu ook vredesklassen aan. Leerlingen uit de derde graad van het lager onderwijs kunnen er twee dagen lang allerlei activiteiten rond het thema vrede volgen.

Onder meer een bezoek aan het In Flanders Fields Museum en het bijwonen van de last Post staan op het programma.

Leerlingen van het zesde leerjaar van de Sint-Jozefsschool in Ieper hebben In Flanders Fields bezocht. De interesse is groot. Maar de tijd vliegt, en om nog meer duiding te kunnen geven en echt na te denken over oorlog en vrede zijn er nu meerdaagse zeeklassen.

"We kregen veel vraag naar kant-en klare programma’s van leerkrachten", zegt Dimitry Soenen, Schepen van Jeugd en Musea in Ieper.

"Die bieden wij nu aan. Ze duren minstens twee dagen maar ze kunnen dat ook uitbreiden naar 5 dagen."

Ook bezoek aan Hooge Crater in Zillebeke

De leerlingen bezoeken enkele musea maar verkennen ook het voormalige oorlogslandschap, zoals Hooge Crater in Zillebeke.

Niek Benoot van Museum Hooge Crater: "Wij vinden het belangrijk dat kinderen ook buiten school leren. Ze trekken het landschap in. De enige sporen die er nog zijn zijn de oorlogsbegraafplaatsen en de littekens in het landschap."

Tijdens de vredesklassen is er natuurlijk ook ruimte voor ontspanning en spel, maar de vredesboodschap is altijd centraal aanwezig.

Stephen Lodewyck van In Flanders Fieldsmuseum: "De boodschap blijft voorop staan. Het zijn vredesklassen. En dat is geen lege doos. We werken actief rond het thema vrede met de kinderen."

Want kinderen liggen wel degelijk wakker van oorlog, al denken ze niet dat het hier in ons land nog zo ver komt.

2022-02-18 00:00:00 - Nu ook vredesklassen in plaats van zee- & bosklassen - vredesklas2.jpeg
Ben Storme