Min­der vol­was­se­nen vol­gen een oplei­ding in de West­hoek, leere­co­sys­te­men moet hen leer­goes­ting geven

2022-03-23 00:00:00 - Minder volwassenen volgen een opleiding in de Westhoek, leerecosystemen moet hen leergoesting geven

Het aantal West-Vlaamse volwassenen dat een opleiding volgt blijft ondermaats. De Westhoek in het bijzonder, scoort slecht op het vlak van levenslang leren. Niet zo verwonderlijk, want het opleidingsaanbod is er ook een stuk beperkter. POM West-Vlaanderen en streekintercommunale DVV Westhoek pleiten voor leerecosystemen, naast het versterken van het aanbod.

In 2015 waren de centra voor volwassenenonderwijs MIRAS en CERVO GO en het centrum voor basiseducatie samen nog goed voor zowat 918.000 lesurencursist (LUC) en 200 opleidingen in de Westhoek. In 2021 waren dat nog amper 630.000 LUC en 150 opleidingen, een daling met 31 procent en 25 procent.

Vicieuze cirkel

De combinatie van onder meer een lage bevolkingsdichtheid en beperkte mobiliteit in de Westhoek doet de deelname aan levenslang leren geen goed. Terwijl de Vlaamse financiering van het volwassenenonderwijs net gebaseerd is op het aantal deelnemers. Minder deelnemers betekent minder middelen om opleidingen te organiseren. En minder opleidingen leiden tot nog minder deelnemers. "Een vicieuze cirkel dus, die zeer moeilijk te doorbreken valt. Nochtans is levenslang leren een must in het licht van onder meer de digitale transformatie," klinkt het bij de POM West-Vlaanderen.

Leergoesting

Vorig jaar werd dan ook een dubbele beweging ingezet: het Westhoekoverleg, POM West-Vlaanderen en Provincie West-Vlaanderen bereidden een motie voor richting Vlaanderen. “We vragen met aandrang om het normenkader aan te passen zodat lokale onderwijs- en opleidingspartners het aanbod in de Westhoek kunnen behouden en uitbreiden”, aldus pleitbezorgster en Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (CD&V).

Daarnaast lanceerde de POM binnen het Westhoek Impulsplan het Westhoekpunt. “Lokale besturen, onderwijsinstellingen, welzijnsorganisaties, arbeidsmarktactoren zullen  op regelmatige basis de koppen bijeen steken om samen acties op te zetten”, vertelt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “Belangrijk doel daarbij is het creëren van leergoesting. Want wie geen zin heeft om te leren, zal moeilijk de weg naar volwasseneneducatie vinden, hoe aantrekkelijk of uitgebreid het aanbod ook is.

Leerecosystemen

Het Westhoekpunt zet daarom samen met DVV Westhoek vanaf voorjaar 2022 voluit in op het vernieuwende concept van leerecosystemen. “Bij een leerecosysteem werken heel uiteenlopende organisaties – van socioculturele en sportverenigingen over bedrijven tot onderwijsinstellingen – binnen een regio samen om leren zo natuurlijk mogelijk te maken. Jongeren en volwassenen leren zo in hun eigen leefomgeving zowel binnen- als buitenschools, zowel formeel als non-formeel, en over alle mogelijke domeinen heen."

Redactie