Nieuws

Dub­bel zoveel leer­lin­gen in onthaalonderwijs

2016-03-09 00:00:00 - Dubbel zoveel leerlingen in onthaalonderwijs

Het aantal leerlingen in een zogenaamde OKAN-klas, onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers, is sinds het begin van het schooljaar al verdubbeld in West-Vlaanderen.

Op dit moment krijgen 1.292 anderstaligen onthaalonderwijs in het basis- en secundair onderwijs in de kustprovincie. Die cijfers had Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) woensdag mee tijdens een werkbezoek in Oostende.

Het onthaalonderwijs in het secundair onderwijs heeft tot doel anderstalige leerlingen die recent in Vlaanderen zijn aangekomen gedurende één schooljaar op te vangen en hen zo snel mogelijk Nederlands te leren. Nadien kunnen ze les volgen in de studierichting die het best bij hun talenten aansluit.

Integratie

Leerplichtige kinderen van vluchtelingen moeten binnen de 60 dagen in een school worden ingeschreven. De komst van de vluchtelingen heeft een effect op het aantal onthaalleerlingen, zeker in die steden en gemeenten met collectieve opvangcentra en plaatselijke opvanginitiatieven. Dat weerspiegelt zich dus onder meer in West-Vlaanderen.  "In het belang van de integratie van anderstalige nieuwkomers zorgen leerkrachten voor kwaliteitsvol onthaalonderwijs voor anderstaligen. Het aanbod bestaat hoofdzakelijk uit Nederlands leren. Dankzij dit onthaalonderwijs kunnen de anderstalige leerlingen nadien lessen volgen in het gewoon secundair onderwijs, met het oog op goede kansen voor hun toekomst", aldus minister Crevits.

De minister bezocht woensdag een OKAN-klas aan de Petrus&Paulus Campus West Sint-Lutgardisinstituut in Oostende. Op dit moment krijgen daar 90 jongeren onthaalonderwijs voor anderstaligen.

Belga
Ben Storme