Nieuws
 | update 

Kies West: Spe­ci­aal kraam op de markt: Wim en Ben nodi­gen poli­ti­ci uit om ant­woor­den te geven op hun vragen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Er stond vanmorgen een opvallend marktkraam op de maandagmarkt in Kortrijk vanmorgen. Twee doodgewone burgers nodigden er politici uit om antwoorden te geven op hun specifieke vragen, maar ze stonden er ook om de noden van andere burgers te noteren.

Wim heeft uitgezaaide longkanker en kaart aan dat de overheid hem administratief niet met rust laat. Zijn vriend Ben is op oudere leeftijd ontslagen. Het was voor hem heel moeilijk ander werk te vinden en toen hij daarna opnieuw werkloos werd, bleek zijn uitkering verder te zijn gedaald omdat hij slechts 4/5 had gewerkt. 

"Niet voor onszelf"

"Wij staan hier dus niet voor onszelf, maar om te vermijden dat mensen in onze situatie in de toekomst misschien toch niet moeten meemaken wat wij hebben meegemaakt", vertellen Wim en Ben. "Wij proberen via lezersbrieven, via mails naar politici de situatie aan te kaarten. Maar ofwel krijg je geen antwoord ofwel krijg je antwoord van: wij nemen het mee, maar daar koop je niets mee. Er verandert niets en daarom dachten we: in deze periode gaan politici toch naar de markt en hebben ze blijkbaar tijd, laat ze nu ook maar eens naar ons kraam komen."

Politici spreken oplossingen uit

Natalie Eggermont van PVDA en Vincent Van Quickenborne van Open VLD zijn alvast politici die even langskomen. "Wij vinden dat de politiek moet durven het geld te gaan halen waar het zit, bij de allerrijksten. En de werkende mensen en de langdurig zieken met rust moet laten", klinkt het bij Eggermont (PVDA). Ook Vincent Van Quickenborne wil iets aan de situatie veranderen: "Als je 4/5 hebt gewerkt, dan moet dat eigenlijk ook gezien worden als een voltijdse job voor een 55-plusser omdat de mensen inspanningen gedaan hebben om te werken."

VK24burger1
VK24burger2
VK24burger3
Kate Baert
Ben Storme