Nieuws
 | update 

Mer­ce­des Van Vol­cem komt op plaats 2 van libe­ra­le kamerlijst

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De partij Open Vld heeft de lijsten bekend gemaakt voor de Vlaamse en federale verkiezingen van juni. Oud-journalist en Europees parlementslid Dirk Sterckx zal de Vlaamse lijst duwen. Hij woont al enkele jaren in Knokke-Heist. De Brugse politica Mercedes Van Volcem krijgt de tweede plaats op de Kamerlijst.

Even terug naar de lijstvorming van 2019. Mercedes Van Volcem moet er - onder meer door een beslissing van lijsttrekker Vincent Van Quickenborne - tevreden zijn met een plaats als lijstduwer. Wat haar absoluut niet zint. Ze laat weten dat ze haar nationale carrière voor gezien houdt en weigert de plaats. Alleen door een interne stemming - waarbij Francesco Vanderjeugd uit Staden zijn 'zekere' derde plaats op de Vlaamse lijst afstaat - kan de Brugse opnieuw verkozen raken. Sindsdien zijn de relaties met Q maar koeltjes.

Maar nadat hij zich in eigen stad met CD&V 'verzoent', doet Van Quickenborne een tweede 'move' op één dag. Door Mercedes Van Volcem de tweede plaats te geven op de kamerlijst in West-Vlaanderen heelt hij een oude wonde en plaatst hij een politica met een klassiek liberaal profiel mee bovenaan zijn lijst. Een tandem Kortrijk - Brugge ook, dat kan werken.

Altijd al naar federaal parlement

Vorig jaar besliste Van Volcem - "in overleg met haar dochter" - na 24 jaar om zich niet meer kandidaat te stellen voor Open VLD op de Vlaamse lijst.

Maar nu laat Van Volcem weten dat ze altijd al naar het federaal parlement wilde gaan. Haar stadsgenoot Jasper Pillen - tot voor kort federaal parlementslid - trekt trouwens de Vlaamse lijst, ook dat komt goed uit. "In 2003 kwam ik voor het eerst op. Toen stond ik ook op de kamerlijst met de slogan 'De Mercedes van het Volk'," zegt Van Volcem. "Als jonge advocate droomde ik ervan minister van Justitie te worden", gooit ze in een persmededeling alvast een visje naar de meest recente ministerpost die Van Quickenborne mocht bezetten.

Als Van Volcem haar zitje binnenhaalt ruilt ze na vijftien jaar het Vlaams parlement in voor de Kamer.

Mercedes van volcem
Nieuws

Mercedes Van Volcem (Open VLD) trekt kandidatuur in voor Vlaamse lijst: "Na overleg met mijn dochter heb ik de knoop doorgehakt"

Bart Coopman